Днес е : Сряда, 3 Юни 2020

Трудно ли е за долара да загуби господството си?

Публикация 03 Nov, 2019 / Магдалена Иванова

Американската валута представлява 90% от валутните трансакции, като се равнява и на две трети от международния дълг

   Руският президент Владимир Путин се ангажира да намали ролята на американския долар в международната търговия. Жан-Клод Юнкер, отиващият си ръководител на Европейската комисия, каза, че е „абсурдно“, че Европа изполва долара при вноса на 80% от енергията. Китайският президент Си Дзинпин се противопостави на икономическия „хегемонизъм“. Въпросът е може ли могъщият долар да запази господството си, когато е атакуван от толкова много страни, пише в свой анализ Bloomberg.

         Защо на някои хора им омръзна от долара?

   Защото е много разпространен. Американската валута, от една страна, представлява 90% от валутните трансакции, а от друга се равнява и на две трети от международния дълг. Почти всички международни сделки с петрол са в долари. Тази ситуация обвързва икономиките с решенията, взети във Вашингтон. Както подсказва Юнкер, има смисъл европейските страни да плащат за енергийните си нужди в евро, а не в долари.

          Какъв е проблемът?

   Санкциите. Всяка страна, компания или банка, която нарушава санкциите на САЩ може да се окаже с блокирани активи. Именно пакетът от санкции подтикна Русия към по-бърза „дедоларизация“. И европейските лидери започнаха работа по система за разплащания, която би позволила на компаниите да правят бизнес с Иран, но напредъкът е бавен.

   Загрижеността към долара нещо ново ли е?

  Американската валута доминира от края на Втората световна война, когато световните лидери се срещнаха в Бретън Уудс, Ню Хемпшир, за да създадат система за управление на международните валути и се съгласиха да свържат националните си валути с долара. Стремежът да се намали влиянието на долара води отчасти началото си от валутната криза от 1998 г., когато азиатските държави изпаднаха в рецесия, след като техните валути се сринаха и имаше проблеми с изплащане на дълговете. Десетилетие по-късно се наблюдава отново натрупване на дълг, деноминиран в долари. Междувременно през 2010 г. Бразилия, Русия, Индия и Китай започнаха да си партнират чрез създаването на икономическия блок БРИК с цел установяване на нов световен ред. Съвсем наскоро Китай обяви инициативата си "Един пояс – един път", който има за цел изгараждането на инфраструктурни проекти, финансирани с местна валута. Усилията на азиатската страна в тази посока се ускориха, след като САЩ предивикаха търговската война.

            Свива ли се пазарният дял на долара?

   Не. Тригодишното проучване на Банката за международни разплащания показа, че делът на сделките в долари се е увеличил незначително от 2016 г. до 88%. Делът на еврото се повишава с процентна точка до 32% през 2019 г. Валутите на нововъзникващите пазари растат с 3,5 пункта до 24,5%, най-вече за сметка на йената, докато китайският юан има дял от 4%, същият като през 2016 г. Делът на чуждестранните резерви, държани в долари (около 62%), остават стабилни през последното десетилетие, докато използването на долара в глобалните разплащания, проследявани от финансовите институции, всъщност се увеличава от началото на десетилетието.

       Защо е толкова трудно да се отървем от долара?

  Преминаването към еврото, юана или рублата означава по-големи разходи и затруднения за банките да управляват бизнеса си. Привлекателността на еврото като валута за търговия и инвестиции едва ли е нараснала след кризата с държавния дълг в региона през 2010 г. и използването на отрицателни лихви от страна на Европейската централна банка. Междувременно първата година, през която Русия започна да работи в посока намаляване използването на долара, илюстрира още една опасност: в силен период за зелените пари страната пропусна 7,7 млрд. долара потенциална възвръщаемост от валутните си резерви.

           Може ли някоя валута са се конкурира с долара?

   Еврото е единствената валута, която би могла да се конкурира с американската. Това дори беше посочено като заключение в доклад на Европейската комисия за засилване на международната роля на валутата през юни 2019 г. Разправиите с президента на САЩ Доналд Тръмп заради търговските мита, както и санкциите срещу Иран, тласнаха ЕС да се стреми към по-голяма финансова независимост. С толкова много държави, от които зависи това обаче, напредъкът по големи европейски проекти като този обикновено е бавен. Управителят на Английската централна банка Марк Карни дори заяви, че би било грешка да се смени една доминираща валута за друга, като той се застъпи за глобална цифрова валута, която да измести долара.

Коментари

Още Новини

Реклама

Реклама