Днес е : Петък, 15 Януари 2021

Балотаж за общински кмет ще има в Русе, Две могили и Ветово, както и в още 13 населени места

Публикация 03 Nov, 2019 / akcent.bg

Телефонен номер на ОИК Русе за приемане на сигнали в изборния ден във връзка с нарушения на изборния процес

   Днес ще се проведе балотаж на кметските избори у нас.

   За кмет ще се гласува в 97 общини, 377 кметства и 31 районни администрации в София, Пловдив и Варна. Осемнадесет от общините, в които ще има втори тур на изборите, са областни центрове, сред които и най-големите - София, Пловдив, Варна и Русе.

     Балотаж за общински кмет ще има в Русе, Две могили и Ветово, както и в населените места Николово, Просена и Сандрово, намиращи се в община Русе, Батин - в община Борово, Полско Косово, Босилковци и Копривец - в община Бяла, Сеново - в община Ветово, Батишница, Бъзовец и Кацелово - в община Две могили, Мечка - в община Иваново, и Белцов - в община Ценово.

   В Русе положението на ГЕРБ се очертава трудно. Там на първа позиция е претендентът на БСП Пенчо Милков, който води с 10 процентни пункта през кандидата на ГЕРБ Диана Иванова. Иванова не е твърде познато име - директор на една от гимназиите в града и бивш местен водач на формацията на Христо Ковачки - ЛИДЕР. За успех на балотажа тя ще трябва да разчита на подкрепата на кандидата на ВМРО и областен управител Галин Григоров, който остана трети на първия тур с резултат 15.98%.

   Телефонен номер на ОИК Русе за приемане на сигнали в изборния ден във връзка с нарушения на изборния процес - 082 / 506 791

     Гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия, ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час - до 21.00 часа.  Гласуването ще е само и единствено с хартиени бюлетини.

   Освен двамата претенденти за кмет, гласоподавателите могат да изберат и опцията "Не подкрепям никого", но това не влияе на резултата. За избран ще се счита кандидатът, събрал по-голямата част от гласовете

                   Изборът

  Бюлетините, с които се гласува за кмет на община, кмет на кметство и районен кмет, са еднотипни. От лявата страна са имената на партиите и коалициите, издигнали двамата кандидати, а от дясната - имената на кандидатите. По средата са квадратчетата с номерата на партиите, коалициите и независимите кандидати. Най-отдолу има опция "Не подкрепям никого".

                Гласуването

    В неделя гласоподавателят се явява в секционната избирателна комисия и се легитимира пред член на комисията с личната си карта. След вписване на данните от личната карта на избирателя в списъка той получава бюлетина/и (бел. авт. - на някои места има по два вида избор). Те се откъсват от съответните кочани, а на гърбовете им се поставя печат.

   След като вземе бюлетините, избирателят влиза в тъмната стаичка за гласуване. Той отбелязва вота за кмет, като поставя знак Х или V в квадратчето с номера на избрания от него кандидат или опцията "Не подкрепям никого". Гласът е действителен само ако е с химикал, пишещ със син цвят.

   Бюлетините се сгъват така, че да не се вижда отбелязването. Препоръчително е отгоре да остане мястото за печати, където да се постави втори на излизане.

   След това избирателят излиза от тъмната стаичка за гласуване, подава сгънатите бюлетини с вота си на член на комисията и следи за точното сверяване дали номерата върху тях съответстват на номерата върху кочаните, от които са откъснати. Ако това е така, номерата се откъсват и се поставят в кутия, а върху бюлетините се поставя втори печат. След това избирателят ги пуска в прозрачната урна. Накрая полага подпис в избирателния списък.

   Ако избирателят сгреши дадена бюлетина, може да я върне на комисията, която поставя надпис "Сгрешена", и да получи нова, в която да отбележи вота си.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама