Днес е : Събота, 23 Януари 2021

Румен Петков: Настоявам за отварянето на чувалите с бюлетини. 300 000 невалидни е пренаписване на вота

Публикация 31 Oct, 2019 / akcent.bg

   Чувалите с бюлетини трябва да бъдат отворени. 300 000 невалидни гласа са пренаписване на вота на хората в България. ЦИК трябва да даде оценка на това как работи изборното ни законодателство. То нарушава тайната на вота, когато хората биват питани - за какво ще гласуват за да получат бюлетина, а също така допуска хиляди гласове да бъдат зачерквани, когато някой има нужда от това, за да манипулира вота. Това заяви в по време на пресконференция в Плевен лидерът на АБВ Румен Петков. „Настоявам с нарочен акт на Народното събрание да се отиде към отварянето на бюлетините. На всички чували и за  всички СИК. Аз, например, не вярвам, че обявеният резултат в София, за общински съветници, е действителният. Убеден съм, че той е манипулиран, а не просто не вярвам. Да се отворят бюлетините и да се направят съответните промени, които да ни гарантират автентичността на вота“, посочи той.

   „Не може, например, в София, Варна или Пловдив, за различните кандидати да са три бюлетини в една кутия. В Плевен са две бюлетини в една кутия. В селата в община София са четири бюлетини, а в плевенските села са три. Това означава само едно. Този, който е заложил тези правила за вота, е създал предпоставки, тарикатите със съответния инструментариум да могат да си драскат спокойно върху бюлетините и да ги правят невалидни. Вярно е, че има сгрешени бюлетини, че има и така наречения „неграмотен вот“, но това не може да обясни повече от 300 000 невалидни бюлетини“, допълни Петков. 

   От АБВ попитаха ЦИК и защо комисията не е разгледала сигнали за явни нарушения на изборното законодателство, какъвто е случаят в Плевен, където по време на кампанията и в нарушения на закона, определена политическа сила разлепяше агитационни материали във военни поделения.

   Партията отчете и резултатите си в община Плевен, където след вота в неделя, при  различните формати на подкрепа има излъчени 12 общински съветници и четирима кметове, спечелили още на първи тур. В редица населени места подкрепени от партията кандидати за кметове, ще се борят на балотаж.

   В заключение председателят на Алтернатива за българско възраждане заяви, че политическата сила категорично подкрепя Георг Спартански за кмет на Плевен. Според Петков, той е постигнал много за развитието на града, въпреки пречките, които често среща от страна на управляващите в държавата.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама