Днес е : Петък, 29 Май 2020

Причината за задимяването в Русе е от пожар на територията на Румъния

Публикация 24 Oct, 2019 / akcent.bg

   Предвид получените множество сигнали от граждани за задимяване и неприятна миризма в късния следобед на територията на град Русе, Областна администрация информира за следното:

   По данни на Регионалната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението на територията на община Русе няма констатирани огнища, които да са причинители на така създалата се ситуация.

   От страна на експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите беше направено заснемане, от което е видно, че димният облак е от територията на Румъния. Установена е връзка с Гюргевския окръжен инспекторат за извънредни ситуации „Влашка“, като снимковият материал им е изпратен с оглед подпомагане и максимално бърза лоюкализация на огнището.

   Получена е обратна информация от страна на Окръжен инспекторат за извънредни ситуации „Влашка“ в Гюргево, че става дума за запалено стърнище на изток от град Гюргево, на терен отдалечен от населено място. Предприети са незабавни мерки за потушаване на пожара.„

    По данни от РДПБЗН-Русе към момента на подаване на  сигналите  не е имало пожар на територията на Община Русе, информира РИОСВ.

    Причината за замърсяването вероятно отново са горивни процеси на територията на Румъния. Данните от АИС „Възраждане“ в центъра на Русе сочат моментни пикове на фини прахови частици 2.5 микрона.  Към 17.10 часа те са достигнали до 400 микрограма на кубичен метър. Отчетени са и завишени нива на  въглероден оксид, но не са превишени нормите.

   Институциите от българска и румънска страна са в постоянен контакт.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама