Днес е : Събота, 5 Декември 2020

Пенчо Милков: Хората с увреждания трябва да бъдат приобщени към живота в Русе

Публикация 16 Oct, 2019 / akcent.bg

Ще променим средата така, че да предоставя достъп на хора с увреждания и те да бъдат равноправни участници в обществения живот", заяви Милков пред представители на Съюза на инвалидите в Русе.

    "Когато хората с увреждания биват включени в обществения, професионалния и социалния живот те дават гориво на онези, които усещат слабост и примиренчески отказват да излязат от домовете си. Ние, физически здравите  хора, които в ежедневието си сме толкова облекчени от всякакви удобства и въпреки това продължаваме да се оплакваме от тежката си участ, не можем да оценим всичко, онова, което имаме. Познавам сляп адвокат. Познавам и адвокат, чийто ръце липсват от раменете. И двамата не спират да работят и споделят, че трудностите облагородяват човек. Вярвам, че има възможност хората с увреждания да бъдат пълноценно включени в социалния и професионалния живот на Русе и  ако спечеля кметския пост ще работя за това." С тези думи кандидатът за кмет на Русе, издигнат от коалиция "БСП за България" се обърна към  гражданите от Съюза на инвалидите в Русе, дошли да се срещнат с него.

   От своя страна те споделиха редица проблеми, чието решение не могат да намерят. Членовете на клубовете по места са предимно възрастни хора, защото се оказва много трудно да бъдат привлечени млади членове, на които организацията няма какво да предложи. Ролята на Съюза на инвалидите е останала в страни от социалната функция на подкрепящ и съдействащ орган. Младите хора все по-често се оказват изолирани от обществения и професионалния живот в града и роля на общината е да предложи и намери начин те да бъдат приобщени.

   Присъстващите на срещата коментираха, че има голяма потребност от Социалния патронаж, организиран от Община Русе, но за съжаление и тази услуга не работи добре, особено за малките населени места, където често се случва, най-вече през зимния сезон, хора с увреждания  да остават по два, три дена без храна. В списъците с нуждаещите се от услугата трудно се включват нови хора, а хранителните продукти се карат от други населени места без да бъдат използвани ресурсите, които града ни предоставя.

   В разговора Пенчо Милков изтъкна, че заедно с екипа си имат изключителната мотивация да се преборят в настоящата кампания, за да се случи промяната в Русе. В неговата програма за управление специално място е отделено и за хората с увреждания, така че да заемат своето достойно място в живота на Русе. "Ще променим средата така, че да предоставя достъп на хора с увреждания и те да бъдат равноправни участници в обществения живот. Дълги години не бяха изградени подстъпи, рампи и асансьори към обществени сгради и и публични места, за да могат хората с увреждания удобно и лесно да ги посещават. Ще се заемем с това", заяви Милков.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама