Днес е : Петък, 16 Април 2021

Пенчо Милков: Време е Русе да се превърне от догонващ град в иновативен

Публикация 08 Oct, 2019 / akcent.bg

В дебат по БТВ Радио кандидатът за кмет на Русе от местна коалиция "БСП за България" очерта основните насоки за развитие на града

   В дебат по БТВ Радио кандидатът за кмет на Русе, издигнат от коалиция "БСП за България" Пенчо Милков сподели своята визия за промяна на  града, като северната столица на България. "Време е да се превърнем от догонващ град в иновативен град, който се движи с огромни стъпки, каквито другите не могат да направят, защото не могат да ги видят. Да базираме управлението на най-добрите практики и да използваме технологии от други области в общественото управление, заяви той. Искам да видя Русе отново като един от най-зелените и чисти градове в България, отново привлекателен и желан за живот,  работа и бизнес, разрастващ се като население и икономически потенциал, какъвто беше дълги години. В момента обаче въпреки големите проекти, които са започнати сме изправени пред много проблеми. Считам, че са необходими енергия, единение, професионализъм и честност, за да ги решим и вярвам, че мога да се справя."

   Милков очерта три важни теми, които имат голямо значение за превръщането на Русе в модерен, стабилен и привлекателен град, а именно: справяне с най-болезнения проблем, чистотата на въздуха; подобряване инфраструктурата на града и  овладяване на трайното и рязко обезлюдяване на града.

  Чистотата на въздуха и на средата е от първостепенна важност, сподели Милков. Според него няма как Русе ефективно да се пребори с този въпрос, защото органите, които следва да го решат са държавни, в Русе това е РИОСВ. Според него години наред на русенци не се казва истината за предприятията, които цапат въздуха. "Едва след въпросите на опозицията  в Народното Събрание държавата осигури мобилни станции. Констатира се и един от промишлените замърсители, въпреки, че не е само той,  на когото беше наложена глоба от 400 хиляди лева", коментира кандидатът за кмет. Милков сподели, че е нужно на хората да бъде казана истината, защото гражданите нямат точна информация. "Кой им я дължи? Дължат им я държавните органи, които не казват кои са основните замърсители. Така, че първото нещо ,което бих направил е да дам на хората точна информация за промишлените замърсители. Второ, ще се определи каква част от замърсяването на въздуха се дължи на битовото замърсяване и какво се прави в тази насока, защото са предприети стъпки, които ние ще продължим. Ще запитам гражданите дали са съгласни нашия град да придобие собствена мобилна станция. Трето,  трябва да имаме предвид, че кметът на общината вече е орган по чистота на атмосферния въздух и трябва да заеме това си място", заяви Пенчо Милков.

  По въпроса, засягащ подобряването инфраструктурата на града Милков коментира, че в Русе са започнати много проекти и това е факт. За осем години община Русе е получила 500 милиона лева финансиране само от еврофондове, отделно е изтеглен и заем, с който се правят много улици и тротоари в града. "Ще продължа работата по проектите, ще ги завърша с изключителна настойчивост по отношение на качеството и срочността", подчерта Милков.  Това, което му позволява да вярва ,че ще се справи е образованието му на юрист и специалната му подготовка в сферата на договорните отношения в строителството. От строителите ще се търси качествено и срочно изпълнение. Ще се направи ясна за гражданите система от критерии за реда, по който се ремонтират улиците. Хората ще знаят кога тяхната улица ще бъде ремонтирана в рамките на мандата. Ще има публична информация за реда на бъдещите ремонти.  След приключване на започнатите мащабни ремонти общината ще насочи своите ресурси и сили за подобряване на микроградската среда – там, където русенци живеят и работят – междублокови пространства, тротоари, паркове, осветление, пейки и други елементи на градската среда. Всеки детайл и проект ще се прави удобен и красив.

  Трайното и рязко намаляване на населението на Русе Милков очерта като нетърпима тенденция, която трябва да бъде овладяна. Според данни на НСИ от 2018г. градът е изгубил най-много жители, като се е стопил с 1223 души. "Напускането на жителите се базира на всичко, което споделих до момента: въздуха, средата, икономическата ситуация. В Русе средната работна заплата е с повече от 200 лева под средната за Бълагрия и с близо 700 лева по-ниска от тази в София. Това е една от главните причини за хроничното напускане на града от много хора. Всички тези въпроси искат паралелно решаване. На първо място, когато аз управлявам общината, ще целя крайно състояние на обществото на духа, ще се боря за сърцето на всеки един гражданин. Затова и думите на кампанията ми са Обичаме Русе. Защото в Русе са останали хората, които обичат града си. Но трябва да се преборим за въздуха, трябва да помогнем на бизнеса в града да бъде представен на национално и международно ниво", коментира Милков.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама