Четвъртък, 28 Септември 2023

Русенци дегустираха най-добрия карменер в света

Русенци дегустираха най-добрия карменер в света
Публикация   17:58     07 Окт, 2019 /     текст и снимки: Румен Николаев   /     1437

Енотека Русе и фирма Сагакс подариха вечер, посветена на чилийската изба МОНТЕС и аржентинската КАЙКЕН

   Енотека Русе и фирма Сагакс  подариха в неделя на русенски ценители на виното  вечер, посветена на чилийската изба МОНТЕС и аржентинската КАЙКЕН

   Осем бели и червени вина представи гост лекторът, експорт мениджъра на избите Браян Стайнсапир, заедно с Велислав Стефанов и Светослава Василева от Сагакс.

   Стайнсапир  обясни, че заради климата в Чили, характерен за океан, ледници и пустиня, се отглеждат лозя, които раждат грозде с подчертани танини и силни аромати. Затова и вината, които се правят там, са с подчертани и донякъде специфични вкусове.

  Всъщност собствениците на чилийската изба, които притежават и избата Кайкен в Аржентина, преди 30 години решават да произвеждат вино премиум /до тогава са се правили нисък клас вина/.  И така в Чили се правят предимно вина с традиционни вкусови качества, докато в аржентинската изба винените елексири следват модните тенденции, характерни с предлагането на консумацията на млади и леки  вина.

  Ето и вината на Монтес и Кайкен, които ценители на винения еликсир опитаха:

Montes Reserva Sauvignon Blanc / DECANTER  Бронзов Медал/

Montes Reserva Cabernet Sauvignon Blanc / DECANTER  Бронзов Медал/

Montes Alpha Chardonnay / James Suckling: 93 точки/

Montes Alpha Carmenere / DESCORCHADOS 93 точки/

Montes Alpha Cabernet Sauvignon / DESCORCHADOS 91 точки/

Двете аржентински вина-Kaiken Estate Malbec / James Suckling 91 точки/ и Kaiken Ultra Malbec / DECANTER 5 STARS/ идват съвсем логично с името си. Кайкен е птица, която прелита от Аржентина до Чили. Така и собствениците на избите пътуват по тази дестинация, обясни Браян.


   Най-голямата атракция се оказа Montes Purple Angel / James Suckling: 99 точки/. Не само заради факта, че е определен като най-добрият карменер в света. И не само заради цената от 138 лева бутилката.

  Просто това вино се прави от 92 процента карменер и 8 % птивердо. В тази пропорция и този купаж, след като престои 24 месеца във френски дъбови бъчви, то получава присъщата му елегантност и сила. Масивите са на над 1500 м. надморска височина.

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още