Днес е : Неделя, 7 Юни 2020

Задимяването, саждите и неприятната миризма в Русе са от множеството запалени стърнища в Румънско

Публикация 02 Oct, 2019 / akcent.bg

   Областна администрация Русе информира, че във връзка с получени сигнали от граждани за задимяване, придружено със сажди и неприятна миризма от горене, беше извършена спешна проверка от експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите.

   Констатирано беше, че причината за така създалата се ситуация са множество локални огнища на територията на Румъния, намиращи се западно от гр. Русе. С оглед на горепосоченото беше създадена своевременна организация за изпращане на съответната информация и снимков материал до компетентните румънски органи.

  В резултат на предприетите мерки беше получена обратна информация, че става дума за запалени стърнища, както и че противопожарните служби работят на терен и правят всичко възможно за потушаване на пожара.

   От Регионалната инспекция по околната среда и водите са извършили измервания на нивата на фините прахови частици, като за изтеклото денонощие не е констатирано превишаване на нормите.

   Институциите от българска и румънска страна са в постоянен контакт и при необходимост са в готовност да предприемат допълнителни действия.

Коментари

Реклама

Реклама