Днес е : Неделя, 27 Септември 2020

Петър Ганев: Има натрупване на фискални проблеми, които не са разрешени

Публикация 02 Oct, 2019 / akcent.bg

Според икономистът от ИПИ е възможно да има корекция в цените в строителния сектор, но тя би се случила в условия на криза

   Има натрупване на фискални проблеми, които не са разрешени. Поради това несигурността е огромна, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria старши изследовател в Института за пазарна икономика (ИПИ) Петър Ганев.

   Коментарът му бе по повод обстановката в строителния сектор в България. Според икономиста обстановката в момента е по-различна отколкото беше през 2008 г. „Тогава балонът беше видим навсякъде. Сега бумът е на определени места, където има ръст на търсенето и броя на жителите. Има бум в кредитирането на жилищата“, обясни Ганев.

   Според него е възможно да има корекция в цените, но тя би се случила в условия на криза.

   "Към момента може да видим успокояване, но не се очаква сериозен спад. Много хора казват, че проблемите от кризата през 2008 г. не са решени. Голяма част от държавите се пребориха с дефицита, но не и с дълга", обясни Ганев. Гуверньорът на Европейската централна банка Марио Драги също акцентира върху неразрешените проблеми от преди 10 години, припомни още икономистът.

   "Драги говори за преразглеждане на фискалните правила. Според мен това е доста опасно, тъй като централният банкер не трябва да се меси работата на министрите на финансите“, обясни още Ганев.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама