Петък, 26 Април 2024

Асоциацията на ресторантьорите избра най-добрите готвачи и сладкари за 2018

Асоциацията на ресторантьорите избра най-добрите готвачи и сладкари за 2018
Публикация   06:34     01 Окт, 2019 /     akcent.bg   /     1186

   Приключи националния конкурс за най-добър готвач на БХРА за 2019 г. и балканското състезание за най-добър отбор готвачи на БАХА 2019 г.

   В дните 25 - 27 септември 2019 г. в Гранд хотел Варна, к.к. Св. Св. Константин и Елена на тема балканска гурме /етно/ кухня сили премериха готвачи от България и от Балканите

   За втора поредна година се проведе националния конкурс „Най-добър готвач на БХРА за 2019 г.“, който е наследник на 10-те успешни издания преди 11 години на конкурса „Готвач на годината“, също организиран от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Тази година за първи път във Варна се проведе паралелно и балканско състезание за най-добър отбор готвачи на Балканския алианс на хотелските асоциации.

   Трите дни преминаха с много емоции за всички участници, с много ентусиазъм от прохождащите в бранша ученици и техните преподаватели, с презентация на професионално оборудване, дегустация на храна и вина, тежка работа за журито, поради много високото ниво на участниците и всичко това водено умело от Ути Бъчваров.

   Освен паричните награди в размер на 5000 лв., осигурени от БХРА, печелившите получиха и много предметни награди от спонсорите, ваучери за уикенд нощувки в хотелски комплекси, членове на БХРА, така и стипендии в размер на 2000 евро от Висшето училище по мениджмънт – Варна.

              Резултатите са следните:

         Най-добър готвач на БХРА 2019
1. Светослав Маринов /28 год./ – Варна, х-л Интернационал, к.к. Златни Пясъци
2. Симеон Атанасов – Гранд Хотел Варна, Св.св. Константин и Елена
3. Иван Георгиев - главен готвач р-т Фламинго гранд , Албена

         Най-добър сладкар на БХРА 2019
1. Йордан Петров /26 год./ - Варна, х-л Интернационал, к.к. Златни Пясъци
2. Емин Еминов - Университет по Хранителни технологии - Пловдив
3. Илиян Желев - Кюстендил

    Най-добър млад готвач на БХРА 2019 /две първи места с еднакъв брой точки/
1. Георги Марков /18 год./ – Софийска професионална гимназия по туризъм – гр. София
2. Габриела Стефанова - ПГИТ ’’Проф. д-р Асен Златаров” – гр. Петрич
3. Александър Георгиев - Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов" - Габрово

       Най-добър млад сладкар на БХРА 2019
1. Дамян Грънчарски - ПГИТ "Гоце Делчев" - Благоевград
1. Величко Йорданов - Софийска професионална гимназия по туризъм – гр. София
3. Димитър Пасков - ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Варна

    Най-добър отбор готвачи на БХРА 2019
1. Екатерина Василева и Ваня Найденова - Грифид Метропол хотел - к.к. Златни Пясъци
2. Иван Иванов и Борислава Николова - Грифид хотел Вистамар - к.к. Златни пясъци
3. Минчо Минчев и Станимир Христов - ресторант „Виенто“ - гр. Стара Загора

    Меню Най-добър готвач на БХРА 2019: Светослав Маринов /28 год./:

   Предястие: Хрупкав телешки мозък с конфитюр от червени печени чушки, туршия от моркови, чипс от елда със самардала, пикантно али-оли и есенция от рукола

   Oсновното ястие: Филе от Калкан с еленски бут върху канапе от картофена рьоща с цвекло, задушен праз, дюксел от горски гъби и сабайон с фенел

   Десерт: Шоколадов тарт с лимец и мус от рози с биволско сирене

    Меню: Най-добър сладкар на БХРА 2019: Йордан Петров /26 год./
    Десерт: Безглутеново паве с мус от тиква с фрози център от сладко от цвекло,върху орехи и фурми в компанията на мус от лиофилизирано кисело мляко

    Меню Най-добър млад готвач на БХРА 2019:
   Предястие: „Шопска салата,..... но не съвсем! – Селекция от свежи български зеленчуци, еспума от фермерско биволско сирене и крокмач, пукана люта пиперка, пудра от маслини

   Основно: „Вариация на Кавърма кебап в омлет“ – късчета ароматно свинско месо, сотирани зеленчуци, натурален омлет, желе от Шардоне, въздух от магданоз

   Десерт: „Печена тиква с мед и орехи“ – Деконструиран десерт

Меню Най-добър отбор готвачи на БХРА 2019: Екатерина Василева /31 год./ и Ваня Найденова /21 год./ - Грифид Метропол хотел - к.к. Златни Пясъци

   Предястие : Поширан и опушен Паламуд, желе от девисил, скордаля, мариновани зеленчуци, сорбе от краставица и мастика, крекер от булгур

   Oсновното ястие: Агнешко с дроб сърма, пюре от магданоз, еспума от белтък и сметана, чипс от агнешко було, агнешки сос

   Десерт: Парфе от мляко с ориз, канела крекер, лимоново сорбе и лимонов гел

   В състезанията участваха 60 индивидуални участника и 10 отбора.

   26-членното жури бе съставено от доказани професионалисти и световни имена в кулинарията.

             Награден фонд:

 

- 5000 лв. от БХРА
- 2 по 1000 евро – стипендии от Висше училище по мениджмънт – Варна
- Предметни награди от Либра груп
- Ваучери за уикенд почивки от членове на БХРА



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha