Днес е : Понеделник, 1 Март 2021

Народният представител Светлана Ангелова поздрави участниците в десетия събор на хърцоите в Кацелово

Публикация 29 Sep, 2019 / akcent.bg

    „Поздравявам всички участници в събора с пожелание за здраве, щастие и  много успехи, за да извисяваме българския национален дух. Приветствам Вашите многобройни изяви - знак на ярко културно присъствие и съм горда, че популяризирате нашето богато културно наследство“, каза народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Светлана Ангелова при откриването на десетия събор на хърцоите, който се провежда днес в центъра на село Кацелово /Община Две могили/. Тя пожела на всички присъстващи да предадат на идните поколения паметта и наследството на хърцоите. Г-жа Ангелова насърчи участниците да продължат издирването, съхраняването и разпространението на автентични обичаи, песни, свирни и игри, характерни за тази етнографска група.
   Събитието бе уважено от кандидатите за общински съветници от ГЕРБ в община Две могили, кандидата за кмет на община Две могили Божидар Борисов, кандидатите за кметове на кметства в региона. Тази родова среща на хърцоите от цяла България е място за изява в различни жанрове на самодейния музикален и танцов фолклор.
„Песен от сърце извира, стъпка от душа се ражда“ е надсловът през тази година.
Единственият по рода си в региона ни събор се организира от Народно читалище „Н. Й. Вапцаров“ – Кацелово под патронажа на кмета на Община Две могили. На сцената се изявяват стотици изпълнители от 20 състава от Североизточна България. Всеки един от участниците получава специална грамота и награда след изпълнението си.

   http://www.gerb.bg/bg/news/region-ruse-10.html

   Купуването и продаването на гласове е престъпление !

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама