Емилиян Гебрев: Локалният пожар в „Дунарит” вече е история

Емилиян Гебрев: Локалният пожар в „Дунарит” вече е история
Публикация   28 Септ, 2019   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     1876

Очаква се още в понеделник работата в завода да продължи, а до 10-на дни да бъде възобновена и дейността по снаредяване.

   Няма пострадал човек, няма наранен човек, няма обгазен или дори одраскан човек.  Дрон с термокамемера облита и следи положението.  Една част от цеха  е изгоряла.

  Надявам се следствените органи да започнат и свършат бързо с процедурите, които трябва да извършат, каза собственикът на „Дунарит” Емилиян Гебрев пред Акцент.БГ.  След това ще започне ремонтът и възстановяването на цеха. Не за нещо друго- идва зима все пак.

  Технически проблем или човешка грешка, никой не може сега да каже. Изразих мнение, че вероятно е имало скрит дефект в някаква част. Цехът е ремонтиран, извършват се периодично проверки…

  Дали е имало по-сериозна заплаха от това, което вече се е случило.  Най-сериозното, което е можело да стане, е да изчезне цехът- материални щети, каза  Гебрев. Най- важното е, че няма човешки жертви. Ръководството е съумяло на часа да създаде перфектна организация, и военно поделение не може да излезе на 8-та минута, а те са излезли.  Става въпрос за целия завод, за 750 души.

  В цеха е имало 6 работници.

  Запалва се взривна смес по причини, които допълнително ще се изяснят. Освен заводска комисия, прокуратурата също се разследва как се е стигнало до този сериозен инцидент.

   Понеже запалването не е в затворено пространство, не се взривява, а гори много силно. Оттам е тръгнал пожарът и се разпростира в цялото помещение.

   Още на втория час от пожара от ръководството на завода са стигнали до цеха и е станало ясно, че голямата опасност е отминала. След като и комисар Павлов се е запознал със ситуацията на място, е била допусната кола на противопожарната служба, която да облива територията около цеха, за да не се стигне до запалване на гората.

   Сериозни проблеми щеше да има, ако се беше запалила и гората, коментира изп. директор Петър Петров

  Сътресението от инцидента ще бъде относително малко. Това производство ще бъде преместено и организирано в други цехове с повече труд и реорганизация. Всички ангажименти, които има завода, ще бъдат изпълнени, включително и в срок.

  Очаква се още в понеделник работата в завода да продължи, а до 10-на дни да бъде възобновена и дейността по снаредяване.

  Става въпрос за цех за снаредяване на авиационни и артилерийски боеприпаси. В момента на пожара е имало планираното за работа количество от около 1000 кг. тротил, нитропента и алуминий.

  От цялото нещастие сега на това място от 1200 кв.м. ще се изгради един нов, съвременен цех.

  Крайно време е да бъде похвалено ръководството. Цялата тази организация вчера е постигната с много труд. Самият факт, че за толкова кратко време целият личен състав е бил изведен, говори  за висок професионализъм.  Досега се говореше само негативно за тези хора. Ето г-н Кръстев, благодарение на него заводът се намира в това перфектно състояние.

  Колкото за съмнения за саботаж- категорично подобна версия се отхвърля. Ако има нещо такова, самият човек трябва да си рискува живота.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha