Днес е : Вторник, 24 Ноември 2020

Тренд: Какъв е идеалният кмет според българина?

Публикация 27 Sep, 2019 / akcent.bg

41% смятат, че възрастта няма значение, докато други 40 на сто посочват, че за тях е важно кметът на населеното им място да е млад

  Какъв е идеалният кмет според българина - този въпрос задава социологическа агенция "Тренд" в навечерието на местните избори, които ще се състоят на 27 октомври.

  Анкетата е проведена в периода от 9 до 16 септември тази година.

  72 на сто от анкетираните е много важно или по-скоро важно кметът им да е роден в същото населено място. 21% са на обратното мнение и за тях подобен фактор няма значение.

  За 69% е важно кметът да има деца, като подобни са нагласите дори и в най-младата възрастова група от избиратели - тези между 18 и 29 години. 23 на сто намират, че това не е важно за избрания от тях градоначалник.

   За 42 процента от запитаните е важно кметът да бъде от партията, която подкрепят. Разликата с тези, които не намират подобен фактор за значим, е минимална - 39 на сто смятат, че партийната принадлежност не е определяща при решението им.

  41% смятат, че възрастта няма значение, докато други 40 на сто посочват, че за тях е важно кметът на населеното им място да е млад. Сравнително нисък процент от анкетираните искат по-зрял човек за кмет - 14 на сто.

  Запитаните от столицата в най-малка степен се интересуват от възрастта на градоначалника. За 48 процента полът на кмета също няма значение. 36 на сто обаче предпочитат кметът им да бъде мъж.

   78 на сто от анкетираните не смятат, че са подходящи за кмет. На противоположното мнение са едва 8 процента от участниците в анкетата.

  Относно качествата на кмета, най-висок процент от запитаните посочват, че за тях е най-важно да е честен и коректен.

  14% мислят, че е важно да не е корумпиран, също толкова казват, че трябва да познава нуждите на хората и на града им.

10 процента смятат, че е важно да бъде деен и енергичен, а едва 8 на сто посочват образованието и ерудицията като значителен фактор. Назад в класацията с приоритети остават и качества като интелигентност, загриженост, лидерски качества, толерантност и отзивчивост.

23 на сто са категорични, че ако един кмет е корумпиран, това би ги отблъснало. 9 процента биха изпитали същото, ако той/ тя е лъжец, измамник и неискрен. 8% посочват като отблъскващи показността, нахалството, високомерието и чувството за превъзходство.

С по-малко проценти в анкетата по този показател са кражбите, лицемерието, безхаберието, липсата на опит, нехайството, мързелът, липсата на интелигентност и зависимостта от олигарсите и мафията.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама