Сряда, 21 Февруари 2024

Неизвестност в Русе за кметските избори

Неизвестност в Русе за кметските избори
Публикация   12:31     25 Септ, 2019 /      Юлиана Колева, Здравка Андонова   /     2058

      

  След като преди четири години ГЕРБ спечели кметските места в 23 областни града, на местните избори в края на октомври в немалка част от големите градове управляващата партия ще бъде изправена пред по-сериозно изпитание, за да успее да запази позициите си. Формацията ще трябва да се конкурира, от една страна, с опозицията, от друга – със силни местни претенденти, и на трети фронт – с доскорошни "свои" или с партньори. Това показват първите социологически сондажи за вота и вече обявените кандидати за кметските постове по места, пише дневник.     

   В Русе напрежението за ГЕРБ идва по-скоро по вътрешнопартийна линия. Управляващите издигат Диана Иванова, която е директор на Професионалната гимназия по облекло в града. До средата на лятото местните структури на ГЕРБ искаха претендент за още един мандат да е досегашният кмет и доскорошен лидер на русенската организация на партията Пламен Стоилов. Той получи и основния брой номинации за поста. Централата обаче избра друг подход и освен нов кандидат смени и лидера на местната структура.

   Безпрецедентно членовете на ГЕРБ-Русе не се съгласиха безмълвно с решенията в София и излязоха с декларации в подкрепа на Стоилов. Впоследствие той си направи отвод и обяви, че няма да се кандидатира, като даде да се разбере, че го прави, тъй като няма достатъчно подкрепа на централно ниво.

   Сега предизвикателството е дали ГЕРБ ще успее да убеди членовете и симпатизантите си да подкрепят Диана Иванова.

   Кандидат на БСП за кмет на Русе е депутатът Пенчо Милков, който е бил адвокат в града. "Демократична България" издига Деана Тонева, която е мениджър в голяма застрахователна компания. ВМРО и НФСБ имат обща кандидатура - Галин Григоров, който е областен управител.

   Бившият кмет на Русе Елеонора Николова ще се включи отново в изборната надпревара 17 години след като спечели кметския пост в града Тя е издигната от местна коалиция, в която влизат СДС, Съюзът на свободните демократи (основан от Стефан Софиянски през 2001 г.), Движение "България на гражданите" с лидер Димитър Делчев, БНД на Борислав Великов (което се формира през 2007 г. от отцепили се от НДСВ депутати) и "Движение 21" на бившия депутат от БСП Татяна Дончева. В кариерата си Николова има спечелени частични местни избори през 2002 г и редовни на следващата година като независим кандидат, подкрепен от СДС и още 17 десноцентристки формации. Тя остана на мястото две години, след което стана депутат от СДС, а още две години след това напусна партията и създаде своя - Европейски демократичен път, заедно с Димитър Абаджиев и Мария Капон. До пролетта на 2018 г. Николова работеше в Центъра за борба с корупцията, известен като БОРКОР, който се вля в новата мегаагенция за борба с корупцията (КПКОНПИ).Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha