Днес е : Четвъртък, 2 Юли 2020

Африканската чума отнесе Дамян Илиев от шефския пост в агенцията по храните

Публикация 24 Sep, 2019 / akcent.bg

Новият директор е проф. Паскал Желязков

   Без никакво предизвестие, от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщиха днес, че вече имат нов изпълнителен директор. На мястото на Дамян Илиев сяда Паскал Желязков. Че Илиев ще бъде сменен се очакваше отдавна. Но в днешното съобщение няма нито дума за освобождаването му.

   Досегашният директор на БАБХ събра много черни точки през годините. Първо - заради начина, по който агенцията реагира при кризата с чумата по дребните преживни животни. После се оказа, че БАБХ е умъртвила над 100 екзотични птици без доказателство за зараза. Чумата по свинете обаче бе това, което предизвика преди време земеделската министърка Десислава Танева да обяви, че в БАБХ ще има кадрови промени след като примине кризата.

   Междувременно разследващата журналистка Генка Шикерова публикува в платформата на Антикорупционен фонд неизлъчения си в Нова телевизия филм "Война на трупове", в който се разказва за злоупотреби при поръчките на агенцията за унищожаване на труповете на умъртвените заразни животни. Прокуратурата започна проверка.

   Проф. д-р Паскал Желязков до момента е директор на Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт "Проф. Д-р Г. Павлов", съобщават от БАБХ.  

  Проф. Желязков има дългогодишен опит като ръководител на структури с научноизследователска, диагностична и аналитична дейност. Бил е началник отдел в Център за оценка на риска, директор на Национална научноизследователска станция по ловно стопанство, биология и болести по дивеча, както и зам.-генерален директор в Национална ветеринарномедицинска служба.

   Има над 90 научни публикации и научни доклади. По образование е ветеринарен лекар, завършил е Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора. Владее английски и руски език.

   Назначен е и нов заместник-изпълнителен директор д-р Марияна Шумова, която към момента изпълнява длъжността началник отдел в дирекция „Граничен контрол“. Д-р Шумова е изпълнявала и длъжността директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково. Тя ще заеме позицията на доц. д-р Тодорка Янковска-Стефанова.

Коментари

Паскал Желязков  
18:52:55 / 2019-12-15

Не заради чумата, а заради рака е сменен! А Паскал Желязков го сложи мафията на този пост! Къро и Таки да им отваря чадъра над пункта за почивка на границата с Турция и на лабораторията им за кравешки мозъци! Шумова и тя е в играта! Тя е следващата. Агенцията е прогнила от самото начало, заради Миро Найденов и подлогата му Йордан Войнов. Те ги доведоха мутрите!

Реклама

Реклама