Понеделник, 25 Септември 2023

"Алфа Рисърч": Увеличават се критичните оценки за управлението, но няма алтернатива

Публикация   17:31     18 Септ, 2019 /     "Алфа рисърч"   /     822

Почти половината българи искат нов кмет

Увеличават се критичните оценки към качеството и стила на управление на страната. Те обаче биват разчетени от общественото мнение като излизащи от различни по ориентацията си политически сили, което не позволява консолидиране на единна опозиция. Тази тенденция отчита в регулярното си тримесечно проучване на обществените нагласи социологическата агенция "Алфа Рисърч". Националното представително проучване е проведено между 10 и 16 септември сред 1023 пълнолетни граждани.

В началото на септември в национален план

         ГЕРБ запазва електоралното си предимство пред БСП.

   На въпрос за коя партия биха гласували, ако предстоят парламентарни избори, 21.5% посочват формацията на Бойко Борисов, а 18.7% - партията на Корнелия Нинова.

   "Алфа Рисърч" измерва и потенциала на вече заявената от Слави Трифонов партия "Няма такава държава", която стартира с подкрепа от 8.3%.

   Партията на Трифонов би отнела симпатизанти от БСП, националистическите формации и "Воля"

без съществена ерозия за ГЕРБ. Социолозите отчитат, че у обществото липсват масови очаквания за демонтиране на цялата политическа система и преориентация на страната и новата формация започва с умерени нива на подкрепа.

  Подкрепата за ДПС е в рамките на традиционните 8.6%. С разпада на "Обединени патриоти"

по-голямата част от националистическия вот остава зад ВМРО-НФСБ

с 4.8%, докато доскорошният им партньор "Атака" започва политическия сезон с подкрепа от 1.9 на сто.

  След пробива на европейския вот и излъчването на евродепутат "Демократична България" стабилизира общите си позиции - 4.1%, но остава пред предизвикателството да разшири кръга на симпатизантите в страната.

   Регистрираната подкрепа за управляващи, лява, дясна опозиция и нови формации показва настроенията в обществото на национално равнище. Местните избори обаче са доста различни по характер, а това прави изхода от тях силно зависим от спецификата в отделните общини, от състоянието на политическите сили в тях и гражданската ангажираност, посочват от "Алфа Рисърч".

 

Тагове : Алфа Рисърч ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha