Днес е : Събота, 18 Януари 2020

Граждански протест за чист въздух затвори Кръговото на Дунав мост

Публикация 14 Sep, 2019 / Румен НИКОЛАЕВ

Около 60 автомобила и 100-на русенци днес се стекоха на протест „За чист въздух”, като към 10.15 мин. Затвориха кръговото при Дунав мост.

   Хората изразиха за пореден път недоволството си от качеството на въздуха в града, като скандираха  „ Долу Монтюпе!” и  „Искаме чист въздух!.

   По време на протеста се изказаха граждани, които настояват институциите да решат този жизнено важен за града проблем.

Да се проверят всички разрешителни н големи и малки производители, защото не сме убедени, че само големите химически производители създават тоя дискомфорт в Русе. Това заяви пред Акцент. БГ организаторът на днешния протест Галичка Николова, която вече 7-ма година се изявява в тази си роля. Протестът е изключително граждански. Ще бъда щастлива, ако видя лицата на представители на различни партии.

   В момента искам да наблегнем промишлените  замърсители, защото те не замърсяват, те тровят въздуха. На първо място е „Монтюпе”, когото го спрягаме отдавна. В числото на замърсителите вече е и „Оргахим”, който се усеща със специфичните миризми, ТЕЦ – Русе… не искам да влизам повече в конкретика, защото не ми влиза в работата. Аз като гражданка на Русе искам да не ми мирише и институциите да си свършат работата.

  Искаме Община Русе и РИОСВ да си влязат във функциите и да направят нужните проверки. Искаме вече реални мерки заводите в Русе да спазват еконормите и да не ни тровят.

  Искаме да се мотивират хората да ползват повече велосипеди. Очакваме и прокуратурата да се сезира, да започне вече да работи. Към тоя момент няма резултат от проверките и.

Мирослав Първанов- на протест съм, защото в този град е трудно вече да се живее. Върнах се преди 2 години в Русе от София и вече съжалявам, че го направих. Всеки ден рано сутрин може да се усетят различни миризми- на нефтопродукти, на мърша, на „Монтюпе”- просто не се трае. Всяка сутрин е едно и също. За първи път тази сутрин не ми миришеше тази сутрин на нищо, може би защото премиерът беше вчера в Русе.

  Отделно месец и половина ТЕЦ-ът денонощно бълва пушеци. 

  Проблемът с чистия въздух в Русе, е проблемът, който всички русенци формулират като проблем №1.   Той трябва да бъде решен. Това каза народният представител Пенчо Милков, който бе на протеста и като родител заедно със семейството си.

   Вчера проведох среща с  директора на РИОСВ един час, и проблем има и то в няколко направления. Така че недоволството  на гражданите е напълно основателно и аз дойдох да ги чуя не само като народен представител, но и като родител.

  Няма как целият град да ти казва, че има проблем и държавата  да казва, че такъв няма. Стига се до там, хората да искат Община Русе да закупи необходимата техника, която струва  колкото е цената на един нов тролей.  

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама