Днес е : Сряда, 17 Август 2022

Мария Ковачева е първата българка с титлата Master Sommelier

Публикация 12 Sep, 2019 / akcent.bg

   Мария Ковачева стана първата българка с титлата Master Sommelier (MS), като успешно премина изпита, организиран от Court of Master Sommeliers - Americas. 

   Мария Ковачева става един от 269-те професионалисти в света, които носят титлата Master Sommeliers. Освен първата българка, тя е и първата жена Master Sommelier от Източна Европа.  На изпитa, провел се в американският град Сейнт Луис от 10 до 11 септември, от 46 кандидати успешно преминават само 7, като Мария е единствената дама.

   Мария Ковачева, която живее и работи в САЩ повече от 15 години, е от Чирпан. Завършила e Икономически Университет Варна с Бакалавърска степен по икономика, има Магистърска степен по Бизнес Администрация от Chapel Hill’s Kenan-Flagler Business School и Диплома от Wine & Spirit Education Trust. През 2012 година печели национално състезание за сомелиери в САЩ - TOP I SOMM

   Виното става част от професията и през 2005 година, когато започва работа като супервайзер в ресторант Cafe Boulud в Палм Бийч, който е част от групата на известния френски мишлен готвач Даниел Були. Година по-късно става сомелиер в същия ресторант, а няколко години след това и главен сомелиер. От 2015 година работи като Бранд Мениджър Вино за Перно Рикар.

   Новината за успеха на Мария Ковачева идва по-малко от месец след като Светослав Манолев премина изпита и стана първият българин с титла Master Sommelier. С гордост можем да кажем, че това е феноменален успех за държава като България, без традиции в професията сомелиер. Този успех със сигурност ще мотивира и окуражи много сомелиери, обучаващи се в Court of Master Sommeliers.

Коментари

Свързани новини

    Още Новини

    Реклама

    Реклама