Сряда, 17 Април 2024

Сърбия е първата страна в Европа, която получава китайски бойни дронове

Сърбия е първата страна в Европа, която получава китайски бойни дронове
Публикация   04:46     12 Септ, 2019 /     akcent.bg   /     799

   Сръбските военни получават китайски военни дронове през следващите месеци, първата европейска държава, която ги купува, съобщават официални представители, цитирани от Stars and Stripes.

   Сърбия получава 9 дрона Chengdu Pterodactyl-1 в рамките на шест месеца, като е възможна следваща поръчка за още 15, съобщават медиите в Белград.

   Смята се, че продажбата е най-големият износ на военно оборудване за Европа през последните десетилетия и бележи най-значителната стъпка на Пекин на континента, където въоръжените сили традиционно разчитат на американски и европейски производители на оръжие.

   Пекин става все по-икономически ангажиран в Сърбия и другаде в Югоизточна Европа, като част от своята глобална кампания, особено в инфраструктурни проекти като пътища, железопътни линии и пристанища.

  В щаба на Европейското командване на НАТО в Щутгарт официални лица изразяват загриженост относно закупуването на акции от Китай в много европейски пристанища и за арктическите амбиции за "полярния път на коприната" в Китай.

"Тази продажба ще засили значително сръбските военни, които ще придобият способности, каквито не са имали в миналото", коментира министърът на отбраната Александър Вулин. Вулин говори ден, след като бе домакин на китайска военна делегация на високо равнище, ръководена от генерал Джан Юксия, заместник-председател на силната Централна военна комисия в Пекин.

   Бойните дронове Pterodactyl-1, които изглеждат забележително като построените от САЩ MQ-9 Reaper и MQ-1 Predator, имат способността да разузнават, да откриват цели през деня и през нощта и да поразяват с  лазерно управлявани бомби и ракети.

   "Китайците имат много добър безпилотен самолет, вероятно втори след САЩ. Те очевидно са копирали някои американски системи (но) китайските дронове са много ефективни и много евтини", обяснява военният анализатор  Мирослав Лазански в Белград. Въпреки че цената на дроновете е важна, китайските дронове предлагат "топ" изпълнение, допълва той.

   През последните две години сръбските военни са получили десетки бронирани превозни машини Humvee от САЩ, 9 бойни вертолета Airbus H145M и 6 реактивни изтребители МиГ-29 от Русия. Дроновете ще бъдат първата значима китайска оръжейна система в инвентара.

   Китайски дронове са поръчани или са в експлоатация в редица азиатски и африкански страни, включително Обединените арабски емирства, Нигерия, Пакистан, Индонезия, Казахстан, Саудитска Арабия, Узбекистан и Египет. Те са използвани при въздушни удари срещу бойци на "Ислямска държава" в Либия и на Синайския полуостров в Египет.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha