Днес е : Вторник, 11 Август 2020

Ето кои са кандидатите за новата Еврокомисия

Публикация 09 Sep, 2019 / akcent.bg

Остават само 8 души от предишното правителство на ЕС

   Европейската комисия разпространи днес официалния списък от кандидатите за еврокомисари, които председателката й Урсула фон дер Лайен ще представи утре.

  Той бе изготвен, след като Италия стана последната страна, номинирала своя представител, и предоставен на Фон дер Лайен от Съвета на ЕС.

 

   Великобритания не излъчи свой комисар, тъй като би трябвало да напусне ЕС на 31 октомври – деня, в който приключва мандатът на настоящата Еврокомисия.

    Какво следва

  Списъкът трябва да бъде одобрен от Съвета на ЕС. След това той ще бъде публикуван в Официалния вестник на съюза.

   Утре Урсула фон дер Лайен ще обяви разпределението на ресорите и начина, по който ще се опита да организира работата на следващата Еврокомисия.

   Следващата стъпка е Европарламенът да одобри целия Колегиум на комисарите, включително Върховния представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, който е и зам.-председател на ЕК. Процедурата ще бъде предшествана от изслушване на кандидатите за комисари пред съответните комисии в Парламента.

След като ЕП даде своето съгласие, Европейският съвет назначава Комисията.

     Почти поравно мъже и жени

   Тъй като броят на еврокомисарите ще бъде нечетен - 27, няма как жените и мъжете да бъдат поравно. Представителките на нежния пол са 13, като отстъпват само с една бройка на силния пол.

   Самата Урсула фон дер Лайен заяви при избирането си, че иска броят на мъжете и жените да бъде почти равен. И поиска правителствата от страните членки да посочат по един мъж и една жена.

    Кой какъв ресор ще поеме

   Това е най-обсъжданата тема през последните дни. Но от Еврокомисията изрично заявиха пред Клуб Z, че „нищо не е решено, докато всичко не бъде решено“. Оттам обявиха за неавтентичен списъкът, който бе огласен от някои медии през почивните дни.

   Според него Мария Габриел ще поеме образованието и културата. Предишни слухове я споменаваха за еврокомисар по земеделието, което лично премиерът Бойко Борисов отрече. Преди време той заяви, че би искал България да запази ресора дигитална икономика и общество, но разширен. Днес каза, че ресорът ще е "модерен, достоен" и "ще ни хареса".

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама