Днес е : Четвъртък, 21 Януари 2021

Вече може да проверим какви данни за нас са изтекли при хакерската атака, НАП пусна приложението си

Публикация 05 Sep, 2019 / akcent.bg

    Вече можем да проверим какви наши лични данни са изтекли при хакерската атака срещу Националната агенция за приходите през юли.

   НАП пусна приложението, чрез което се прави проверката. 

Справката е достъпна на адрес: https://check.nra.bg/.

   Проверката изисква въвеждане на издаден от НАП персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП), който съдържа ЕГН.

   Гражданите ще могат да получат същата информация и във всички офиси на НАП след представяне на документ за самоличност.

   Българските граждани, които нямат ПИК или КЕП, живеят в чужбина и няма как да посетят офис на НАП, могат да получат информацията на телефонния номер за връзка с НАП от чужбина - +359 2 9859 6801. След свързване експерт от НАП ще зададе контролни въпроси с цел идентификация и предоставяне на нужната информация, предупреждават от приходната агенция.

   Обща информация за чужденците е публикувана в английската версия на създадения по темата сайт. Тези от тях, за които са били разпространени лични данни, ще бъдат уведомени от данъчната си администрация.

   Новата надградена услуга, предоставяща информация за неправомерно достъпените и незаконно разпространени лични данни, замества съществуващата досега проверка, която се извършваше с ЕГН и телефонен номер.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама