Днес е : Вторник, 28 Март 2023

БДЖ брои по 40-50 инцидента с влакове всеки месец

Публикация 03 Sep, 2019 / akcent.bg

На железниците всекидневно им се губят по 15 локомотива и вагона

   Клиентите на БДЖ са търпеливи - на фона на инцидентите и старите влакове приходите от продажба на билети растат. Въпреки това за полугодието "Пътнически превози" отчита загуба от близо 10 млн. лв. - на фона на минимална печалба за същия период през 2018 г.				

 Влаковете на БДЖ са обречени на аварии, а закъсненията са неизбежни. Това призна Григори Григоров, шеф на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ", само ден след поредния инцидент по релсите - запали се локомотив на пътническия влак Бургас-Сливен.

  Причината е в престарелия подвижен състав на държавното предприятия, обобщи Григоров пред БНР.

   БДЖ разполага с около 300 вагона на средна възраст 35 години, които често излизат от строя. За да изпълнява разписанията си, са необходими по 128 вагона дневно, а обикновено по около 15 не достигат, защото внезапно са се повредили. "Между 40 и 50 инцидента на месец се случват. Това е тенденция, която не се е подобрила през последните 12 месеца, но през следващите 12 това ще бъде силно подобрено", увери председателят на жп холдинга. Той призна, че поради недостига на вагони и локомотиви неспазването на графика и закъсненията ще продължат.

  Ремонтите водят до "недостиг на подвижен състав и до по-ниско изпълнение на графика", констатира Григоров, като уточни, че се надява подобрение да се усети в идните месеци. През първите осем месеца на годината са ремонтирани 100 вагона, а до края на годината се очаква да бъдат върнати в експлоатация още 50.

>Новото ръководство на железниците, което бе назначено в края на 201 година, ще разчита и на покупка на нова техника. Търгове ще бъдат обявени поетапно до края на годината и в началото на 2020-а. През януари 2019-а Григоров и колегите му обясниха, че си поставят за задача "да изкарат БДЖ от ХІХ век".

   "До края на септември или началото на октомври ще бъде обявена поръчка за нови 6 локомотива или 10, които ще бъдат на 160 км/ч. Надяваме се за 12 месеца да бъдат доставени", обяви Григоров и добави, че има предвидени 64 млн. лева за подобряване на техническото състояние на влаковете, но може би няма да бъдат инвестирани изцяло през тази година, защото поръчките вървят бавно.

     ЦЕНИ

 Григори Григоров увери, че поскъпване на пътуванията с влак няма да има, но ще има борба с гратисчиите. През юли транспортният министър Росен Желязков рекламира новата система за издаване на жп билети.

   "Оттук нататък ще могат да се закупуват билети онлайн, което ще намали възможността да се купуват превозни документи без каквато и да е отчетност, каквито практики имаме", заяви Желязков.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама