Събота, 2 Декември 2023

Банките масово вдигат такси през октомври

Банките масово вдигат такси през октомври
Публикация   17:15     02 Септ, 2019 /     akcent.bg   /     1371

Поскъпва обслужването на банкови сметки и карти, преводи, внасяне и теглене на пари на каса

   Банките готвят масово повишение на такси и комисиони наесен. Няколко от големите трезори вече пуснаха предупреждение на сайтовете си, че променят тарифата от началото на октомври, като завишават цената на редица услуги.

  Новината не е изненада на фона на падащите лихви, които вече стигат рекордно ниски нива. През последните години именно това е политиката на банките у нас - да компенсират поевтиняването на заемите с повишение на таксите и комисионите, които събират.

    Така например от началото на октомври ОББ двойно ще завиши комисионата за вноска на каса на суми над 3000 лева. Сегашните 0.10% стават 0.20%.Размерът на таксата е в проценти, като все пак има таван и той в момента е 200 лева, но през октомври и той ще се удвои и ще стане 400 лева.

  Таксата за преводи от и по сметка в системата на ОББ от 1 октомври вече ще е 2 лв. – при 1.50 лв. сега. А когато става дума за междубанкови преводи, увеличението е от 3 на 4 лева. С 1 до 2 лева скачат и таксите за директен дебит - услугата, при която банка превежда плащанията по битовите сметки на клиентите си – за ток, вода, парно и др.

  По-скъпо ще струва и тегленето на пари на каса в офис. За суми до 2000 лв. таксата се повишава с 0.05 процентни пункта,а над 2000 лв. - с 0.1 процентни пункта. При теглене на пари без предварителна заявка над 10 000 лв. увеличението е по-голямо - с 0.2 процентни пункта.

Банка ДСК няма и не въвежда месечна такса по стандартните/най-често използвани от клиентите й дебитни карти.

   Промяната касае само дебитни карти Mastercard Space/VISA Space, които са по-специфичен банков продукт и се ползват от малък брой клиенти. Те предлагат функционалните възможности на кредитни карти. При тях и досега имаше месечна такса – 3,75 лв., която сега става - 4,15 лв. (т.е. увеличение от 0,40 лв. на месец).

    От 16 октомври Уникредит Булбанк вдига с 50 стотинки месечните такси за поддръжка и обслужване на сметки. По разплащателните вече ще се събират по 3 лв. всеки месец, а по спестовните - по 2.50 лв. Банката увеличава таксите и за банкови преводи, за комунални и за периодични плащания, за директен дебит,за внасяне и теглене на пари от сметка, дори и за броене на монети. За внасяне на суми над 3000 лв. по сметка в банката от титуляря вече ще се събира 0.2% при сегашни 0.1%. При теглене до 1000 лв. таксата расте от 3 на 4 лева.С 50 стотинки месечно поскъпва и поддръжката и обслужването на дебитните карти на Уникредит Булбанк.

    Първа инвестиционна банка също е оповестила за промени в тарифата от началото на октомври. Въвежда се нова такса при "специфични трансакции" с кредитни карти на Diners club - 1% от сумата, без да се посочва какво представляват тези трансакции.

      РЕКОРДИ

     Политиката на постоянно вдигане на такси и комисиони има голяма заслуга и за рекордните печалби на банките през последните години. Само за 7 месеца - от януари до юли, печалбата на банковия сектор закръгли 1 млрд. лева, показват най-новите данни на БНБ. Този резултат е с цели 10% повече от същия период на миналата година. Само през юли финансовите институции в България са добавили нови 127.6 млн. лв. печалба.Нетните доходи на банките от лихви за седемте месеца на годината са към са 1.6 млрд. лв., а доходите от такси и комисиони са 640.8 млн. лева, което е с над 30 млн. лева повече в сравнение с януари - юли миналата година. Според БНБ печалбата на банките расте и защото оптимизират разходите си, включително чрез съкращаване на офиси и на персонал, което основно се случва при сливания и вливания в сектора.

Тагове : банки , такси ,


Коментари

  •     NIK HAND 

    БАНКИ ПО СВЕТА-КОЛКОТО ИСКАШ...…………….. ВЪЗГЛАВНИЦИ В БЪЛГАРИЯ-КОЛКОТО ИСКАШ...………… АЛЧНИ, ИЗВЪНПАЗАРНИ, ЛИЧНОСТИ-КОЛКОТО ИСКАШ...….. СКОРО МНОГО ЩЕ СА БЕЗРАБОТНИТЕ: 1-во - от банките! 2-ро - от бизнесмените, които плащат, колкото да не си гладен! 3-то - от измислените безмозъчни мениджъри...………., които като БО-КО не са научили нищо след десетата си годишнина!!!!

Коментирай

   captcha