Днес е : Вторник, 25 Февруари 2020

Дават част от директните плащания предсрочно заради сушата

Публикация 01 Sep, 2019 / akcent.bg

   Държавите членки на ЕС са приели серия от мерки за подкрепа на земеделските производители във връзка със сушата в Европа. Една от тях е предсрочно превеждане на част от директните плащания - още през октомври тази година.

   Мерките са предложени от Европейската комисия, за да се облекчат финансовите затруднения, с които се сблъскват земеделските производители поради неблагоприятните метеорологични условия, и да увеличат наличността на фуражи за животни, съобщи ЕК.

   Действията, за които държавите членки са се договорили, включват възможността за по-високи авансови плащания и няколко изключения (дерогации) от правилата за екологизиране, за да се помогне на фермерите да осигурят достатъчно храна за своите животни. Засегнатите земеделски производители ще могат да получават по-висок процент от плащанията си по Общата селскостопанска политика (ОСП), за да подобрят паричния си поток. 

   Мерките включват получаване до 70% от директните плащания към средата на октомври. Както и получаване на 85% от плащанията за развитие на селските райони веднага след официалното приемане на пакета от мерки в началото на септември.

   Междувременно стана известно, че България вече е поискала да бъде включена от Европейската комисия в проекта за изплащане на завишен размер авансови плащания по схеми за директни плащания. Както и за някои мерки за развитие на селските райони за 2019 г., съобщиха от МЗХГ.

Коментари

Още Новини

Реклама

Реклама