Днес е : Вторник, 4 Август 2020

С 26 сорта ябълка и 33 вида специално подготвени ябълкови сладкиша Екзарх Йосиф отбеляза Празника на ябълката

Публикация 31 Aug, 2019 / akcent.bg

    Началото на празника на ябълката днес беше дадено с изпълнение на стихотворението „Обичам те, родино“ от Зорница Георгиева и продължи с кръшни хора под звуците на „Мома Яница“, „Бяла роза“ и „Море пиле, славей пиле“, като в празничния концерт специално участие взе Ангелина Милева. Програмата включваше още участието на множество самодейни колективи от региона, като в края на тържествата бяха раздадени награди за най-много участия в „Празника на ябълката“, за най-многобройни групи, както и за най-нови участници. Разбира се имаше и специална награда за певческа група „Детелина“ при Народно читалище „Самообразование 1919“ в село Екзарх Йосиф.

   Към днешна дата в населеното място се отглеждат 26 сорта ябълка и специално за празника са подготвени 33 вида ябълкови сладкиша.

   Отбелязано беше и, че проф. Атанас Митков, дългогодишен преподавател в Русенския университет и „Доктор хонорис кауза“, а също и почетен гражданин на Русе, е дарил 200 нови ябълкови дръвчета, с които са засадени 6 дка. ябълкови градини. Така още през следващата година се очаква броят на сортовете отглеждани ябълки да нарасне от 26 на 28.

   Заместник областните управители на област Русе Свилен Иванов и Валентин Колев бяха сред официалните гости на тържествата по повод Тринадесетия празник на ябълката в село Екзарх Йосиф.   Сред множеството от гости беше и председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред и народен представител от 19-ти МИР Пламен Нунев.

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама