Понеделник, 2 Октомври 2023

Близо милион влага Медика за изграждане на паркинги и зелен парк

Близо милион влага Медика за изграждане на паркинги и зелен парк
Публикация   14:11     30 Авг, 2019 /     akcent.bg   /     3453

От началото на м. септември УМБАЛ "Медика" започва работа по инфраструктурата в района на болничното заведение  в ж.к. "Здравец- Изток". Това съобщи днес на нарочна пресконференция собственикът на заведението доц. д-р Кирил Панайотов. Цялостното завършване на паркингите и парковата зона ще бъде в началото на следващата година.

   Районът, в който се намира болницата е с много висока функционална натовареност, обусловено от наличието в съседство на пазар, търговски обекти, заведения за обществено хранене и развлечение, и др. Зоната практически се е превърнала в своеобразен център на ж.к. „Здравец - Изток“, като успоредно с това няма характера на площадно пространство, а на зона за рекреация. Необходимостта района да се преустрои в съответствие с нуждите на жилищния комплекс и в съответствие с изискванията за функциониране на здравното заведение даде идея на ръководството на Лечебни заведения „Медика“ да започне изграждане на една територия, съдържаща модерна комуникационна инфраструктура, както и рехабилитирани озеленени площи със съвременна визия, обусловена от нови кътове за почивка, осветление, поливни системи, видеонаблюдение, придаващо високо екологично значение за целия жилищен район. Процедурата по реализиране на реконструкциите започна със сключване на договор с Община Русе, с който лечебното заведение се ангажира безвъзмездно с всички дейности, свързани с проектиране и изграждане на предвидените обекти, както и даряване впоследствие на изградените подобрения на общността.

   Много болници търсят помощ от местните власти за финансиране на проекти по подобряване на материално-техническата си база. Противно на установената практика, ръководството на Лечебни заведения „Медика“, самофинансира модернизирането и разширяването на материално-техническата си база и спонсорира изграждане и реконструкция на инфраструктурата на града с близо един милион собствени средства, включващо и изграждане на безплатни паркинги и зони за отдих за гражданите.

   Болница „Медика Русе“ се помещава в сградата на бившата трета поликлиника от м. март 2013 г. В началото структурата включва хирургичен блок, отделения по очни болести, съдова хирургия, реанимация, кардиология и физиотерапия. През 2017 г. болницата става университетска и стартира дейност по клинично обучение на студенти и докторанти по медицина, здравни грижи, както и следдипломно обучение. Същата година на третия етаж на сградата се разполага и кардиологична болница „Медика Кор“.

   Само за шест години от създаването си и преобразуването си в университетска многопрофилна болница, в „Медика Русе“ вече функционират повече от 20 отделения, оборудвани със съвременна техника, отговаряща на последните медицински стандарти. Бързият темп на развитие е съпътстван и провокиран от привличане на редица специалисти на световно ниво, като проф. д-р Огнян Хаджийски – пластичен хирург, проф. д-р Стефан Станчев – ортопед, доц. д-р Славомир Кондов – неврохирург и д-р Надя Панчева - инвазивен кардиолог.

   Развитието и увеличаването на дейността на „Медика“ през годините води до нова организация на диагностично-лечебната дейност, както и разширяване на материално-техническата базата. Това налага надстрояване на съществуващата сграда с още един етаж (пети), който е в процес на изграждане. В него ще се поместят 4 възлови за болницата отделения. Предстоят и още разширения.

В плановете за реконструкция, с цел подобряване на грижата и комфорта на пациентите и гражданите е залегнато и:

  • Проектиране и изграждане на 3 паркинг зони с общо над 100 паркоместа;
  • Изграждане на 2 нови обслужващи улици за автомобили със специално предназначение;
  • Облагородяване и преустройство на парка в западната част на сградата с алеи, беседки, пейки, кошчета за смет, отстраняване на стари, опасни дървета и засаждане на нови, спрямо залесителен план.

    Достъпът до качествено здравеопазване е един от показателите за доброто развитие на страната. Често при избор на квартал за живеене, хората съблюдават разположението на жилището да е в близост до обществен транспорт, магазини, учебни заведения и не на последно място болница. С разширяване на спектъра на обхванатите медицински специалности в „Медика“, както и с подобряване на жизнената среда се повишава не само качеството на живот на жителите на ж.к. „Здравец – Изток“, но и на гр. Русе респективно и региона.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha