Днес е : Петък, 5 Юни 2020

Ново увеличение в цените на цигарите

Публикация 30 Aug, 2019 / akcent.bg

Всяка кутия с уникален сериен номер за проверка на произход

   Поредно поскъпване в цените на цигарите се очаква в страната. То ще бъде между 10 до 30 стотинки и се налага заради новите бандероли и изискванията към тях и кутиите с папироси. След увеличението на цените при част от най-масовите марки цигари у нас от май насам, предимно с 10-20 стотинки, преди броени дни някои от тютюневите компании вдигнаха с още толкова цените.

   Повод за увеличението е смяната на бандерола на тютюневите изделия. От юни на 2019 г. всяка кутия цигари, продавана в Европейския съюз, трябва да има уникален сериен номер, по който ще може да се проследява целият ѝ път - от производителя през дистрибутора до търговския обект, от който клиентът я е купил.

   В редица страни от ЕС също имаше леко увеличение на цената при крайния потребител, което в различните държави е между 5 и 25 евро цента за кутия. Върху новите бандероли на цигарените кутии вече няма да бъде изписвана крайната цена на продукта, а продажната стойност трябва да бъде изпечатвана върху самата кутия.

   Това е второ поскъпване на цигарите в страната в последните 18 месеца, след като в началото на 2018 година влезе в сила по-висока стойност на акциз за тютюневите изделия, което тогава покачи цените на най-масовите марки на пазара с около 20 стотинки.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама