Понеделник, 2 Октомври 2023

Кралицата позволи "замразяване" на парламента, започва фронтална атака срещу Джонсън

Кралицата позволи
Публикация   06:44     29 Авг, 2019 /     akcent.bg   /     307

   Британската кралица Елизабет Втора даде съгласието си Борис Джонсън да "замрази" работата на парламента от 9 септември до 14 октомври и по този начин премиерът драстично ще ограничи възможността депутатите да блокират плановете му да изведе страната от Европейския съюз на 31 октомври без сделка.

   Използваната процедура, известна като пророгация (временно отлагане на парламентарната сесия), е без прецедент по мащаба си от 1945 г. и никога не е била използвана с подобни мотиви. Досега замразяването на дейността е било обикновено за по-малко от седмица някъде през пролетта, а не за 5 седмици и то в навечерието на най-драматичното от десетилетия насам събитие в британската история.

  / Процедурата, известна с латинския термин пророгация, вкара Елизабет Втора/ директно в окото на политическата буря около напускането на ЕС, след като досега Бъкингамският дворец се въздържаше да заема позиция по референдума от 2016 г. и хода на преговорите с Брюксел.

   Повечето депутати от Камарата на общините са против хаотичен Брекзит и може да се опитат да го предотвратят, когато се съберат в понеделник след лятната ваканция. Бившият консервативен премиер сър Джон Мейджър заплаши да отиде в съда, за да попречи на Джонсън да блокира парламента./

    Новината предизвика масово осъдителни коментари, свикване на протести тази вечер в много градове в страната и закана от депутати да проверят доколко законни са действията на премиера. Но кралицата вече даде съгласието си за пророгация, "която да започне не по-рано от 9 септември и не по-късно от 12 септември и да приключи на 14 октомври". Освен това по закон членовете на Камарата на общините не могат да гласуват по това правомощие монарха, което Борис Джонсън поиска да бъде задействано.

  Парламентът така или иначе се канеше да излезе в триседмична пауза в средата на септември след най-продължителната си сесия от 400 години насам, започнала през юни 2017 г. Имаше идеи да се гласува против тази почивка или срещу опит тя да бъде удължена, но сега те вече са безсмислени.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha