Днес е : Четвъртък, 21 Януари 2021

НАП ще плати глобата си с парите на засегнатите от нея данъкоплатци

Публикация 25 Aug, 2019 / akcent.bg

Агенцията безпроблемно ще погаси санкцията с парите от бюджета, няма да има орязване на заплати и бонуси

        НАП може да плати глобата, която ще й бъде наложена заради изтичането на данни на милиони български граждани. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов. Глобата може да бъде 2,5 на сто от бюджета на приходната институция.

     "В държавния бюджет има средства да бъде погасена санкцията и това няма да се отрази на хазната, нито ще се наложи привличането на допълнителен финансов ресурс". Това стана ясно от думите на финансовия министър. Санкция единствено ще понесат "онези терористи, които пробиха данните на приходната агенция", обявява бодро той, сякаш парите ще дойдат от неговия или от на ръководителите на НАП джобове.

   Горанов обясни и че няма да има орязване на бонуси и заплати и че става дума просто за една нетна операция. По негови думи нямало и да има наказани. Според него оставките, които са подали двама IT специалисти, са напълно достатъчно.

   На практика думите на финансовия министър означават, че глобата ще бъде платена от парите на същите тези данъкоплатци, чиито лични данни изтекоха в публичното пространство. Приходната агенция няма стопанска дейност, за да плати и лев от някаква собствена сметка. Най- вероятно тази с бонусите на данъчните. Но пък Горанов обеща да не ги пипат. Така че оставаме ние, данъкоплатците.

     КЗЛД ще наложи санкция за милиони на НАП заради теча на лични данни. Актът за административно нарушение вече е  връчен на агенцията . Конкретният размер на глобата е 20 млн. лева.

  Цялата операция няма нищо общо с понятието справедливо наказание, а Горанов открито ни се подиграва, писа Владо Беряну. Финансовият министър явно е много добър фокусник, след като от нясто, където няма собствени приходи, може да вземе 20-тина милиона

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама