Днес е : Сряда, 19 Февруари 2020

"Политико": България иска ресор "Земеделие" в новата Еврокомисия

Публикация 23 Aug, 2019 / akcent.bg

Настоящият еврокомисар в сферата също е номиниран за нов мандат, както Мария Габриел

   България иска ресор "Земеделие" в бъдещата Европейска комисия, съобщи изданието "Политико", цитирано от БНР. Настоящата еврокомисарка Мария Габриел преди месец бе обявена за номинация на България за нов мандат. В момента Габриел води политиките на ЕК в ресор „Цифрова икономика и цифрово общество“.

   „Заинтересовани сме от земеделското портфолио“, заявил пред изданието български дипломат. „Все още не мога да потвърдя, че ще го получим, но това e предмет на дискусии между българския премиер и следващия председател на Европейската комисия“, допълнил той. 

   Еврокомисар в ресор „Земеделие и развитие на селските райони“ в момента е представителят на Ирландия Фил Хоган. Той също е номирин от Дъблин за нов мандат. По неофициална информация Хоган иска да получи портфолио „Търговия“ или да запази настоящата си позиция.

   Мандатът на комисията на Жан-Клод Юнкер изтича наесен. През септември се очаква да се проведат изслушванията на новите кандидати за еврокомисари, а месец по-късно - да се разпределят ресорите.

  При официалната си номинация за нов мандат самата Габриел заяви, че е важно в следващите 5 години България да има "силен ресор, който поставя на фокус образованието, сигурността, иновациите". Пак тогава премиерът Бойко Борисов заяви, че "сме се отказали от външната политика" като желано портфолио, но България ще иска "реален ресор".

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама