Днес е : Петък, 5 Юни 2020

Професионален масаж с вулканични камъни предлага "Медика Наречен"

Публикация 17 Aug, 2019 / Румен НИКОЛАЕВ

 

   Масажът с вулканични камъни е една от новите услуги, които  Медицински център „Медика Експерт” предлага отскоро. Процедурата се извършва от Симеон Костов, който работи в здравната зона на комплекса "Медика Наречен" от 2011 година, а от 2016 година е  Главен рехабилитатор. Младият и амбициозен специалист се дипломира тази година след специализация в Монголия и радва с уменията си почиващите в Медика Наречен, проявили интерес към източната медицина.  Симеон Костов и  д-р Велина Димитрова  от МБАЛ "Медика"- Русе изкараха двумесечна специализация в комплекса Манба Дацан в Улан Батор по традиционна монголска медицина в Улан Батор, като в края на миналата година бяха още два месеца.

   Характерно за монголската медицина, която съществува вече повече от 3000 години е, че диагностицирането се извършва с ръце, без използване на съвременната медицинска техника.

    Ето и какво споделя Костов пред читателите на Акцент.БГ:

   При масажа с вулканични камъни терапевтът използва гладки затоплени камъни, като продължение на своите ръце или ги поставя на определени места по тялото, докато масажира други. Топлината може да бъде дълбоко релаксираща и едновременно с това да отпусне стегнатите мускули, така че терапевтът да работи по-ефективно и бързо.

         Произход на масажа с вулканични камъни

  Нагретите вулканични камъни са били използвани от индианците за лечение на болки в мускулите, но идеята за тяхно- то включване по време на масажа принадлежи на Мери Нелсън, която е родом от Тусон, Аризона. Нейният стил на масаж, наречен още LaStone Therapy, изисква специално обучение и придобиване на сертификат, преди да се прилага от масажист или терапевт.

  Повечето СПАцентрове предлагат своя версия на масаж с вулканични камъни. Имайте предвид обаче, че той изисква умение и чувствителност от страна на терапевта.Това може да е една от най-запомнящите СПАпроцедури, но ако не попаднете на масажист, има много голяма вероятност да се почувствате като дъска за гладене, вместо да се насладите на релаксиращ масаж, придружен с тиха и приятна музика, благовонни масла и свещи.

   Какво представлява масажът с вулканични камъни?

   Преди да започне масажът, терапевтът загрява камъните във вода до 120-150 градуса.Най-често камъните, използвани при този вид масаж,  са от базалт - черна вулканична скала, която има свойството да абсорбира и задържа топлината.Те са специално подбрани, загладени от природните сили на реките и моретата.

   Докато лежите по лице, масажистът работи върху гърба  ви, като първо загрява тялото с традиционния шведски масаж, след което продължава масажа, държейки топъл камък в ръката си.След като камъкът се охлади, се подменя с друг. Сигурно ще ви бъде интересно да разберете, че на местата, където има възпаление или друг вид нараняване, камъните изстиват много по-бързо.

   При този вид масаж се използват камъни с различни форми и размери.По-големите се използват за големите мускули, а по-малките се използват за по-малките мускулни групи.Най-малките камъчета се поставят между пръстите на ръцете и краката.

  Масажът продължава с поставяне на затоплените камъни върху определени точки по протежение на гръбначния стълб, в дланите на ръцете, по корема или дори между пръстите на краката и ръцете, с цел подобряване на потока на енергия в тялото.Много терапевти, прилагащи масажа с вулканични камъни, са на мнение, че те имат енергиен заряд, който се поддържа чрез тяхното спираловидно подреждане по време на пълнолуние.

  Масажът приключва със затваряне на енергийните точки по тялото, като терапевтът почуква с два камъка, преминавайки по него.

   Терапевтичните камъни притежават огромна лечебна сила.Освен че отпускат мускулите и ставите, те имат способността да регулират кръвното налягане и да подобряват кръвообращението.След масажа с вулканични камъни ще се почувствате релаксирани и презаредени с енергия, така че не пропускайте възможността да си подарите това вълшебно удоволствие.

   Ако усещате камъните прекалено горещи или чувството от този вид масаж не ви допада, не се колебайте да кажете на масажиста да преустанови тяхната употреба. Той би могъл да използва черупки от лава или затоплени кърпи, за да постигне същия затоплящ ефект.

                    Кога не се препоръчва масаж с вулканични камъни?

   Този вид масаж не е подходящ при:

Диабет;

Високо кръвно налягане;

Сърдечно-съдови заболявания;

Бременност;

Слънчево изгаряне;

Менопауза.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама