Днес е : Понеделник, 27 Юни 2022

Владимир Каролев: Бедните в България са много малко

Публикация 13 Aug, 2019 / akcent.bg

„От статистическа гледна точка, след като има ръст на заплатите вероятно ще имаме по-малко бедни през 2020 г.”, казва бившият социален министър Иван Нейков

   Бившият социален министър Иван Нейков и финансистът Владимир Каролев коментираха в студиото на „Здравей, България” по  Нова тв увеличаването на прага на бедност с 3 лв.

   „Всяка страна от ЕС има задължително праг на бедност. Новия модел, който се предлага и обсъжда ще доведе до замразяване на линията на бедност до 2020 г., защото миналата година увеличението на прага на бедността беше 27 лв. Това означава, че

вероятно ще имаме по-малко бедни през 2020 г.

   От статистическа гледна точка, след като има ръст на заплатите”, заяви Иван Нейков.

   Той допълни, че за последната година статистиката дава ръст на средната работна заплата с 12%. „При положение, че задържим този праг на бедността това означава, че хората под него ще бъдат по-малко отколкото са били по-рано”, коментира още Нейков.

   Според финансиста Владимир Каролев   изчисленията на КНСБ, че всеки четвърти работещ е беден са неверни.

   „Те го изчисляват неправилно. Според статистиката на Европейската статистическа служба през 2018 г. работещите бедни във възрастовата група 18-64 години са 10,1% при 9,4% средно за ЕС. Ние сме малко повече, но не сме така, както казва КНСБ”, коментира Каролев.

   Финансистът е категоричен, че реално бедните хора в България са много малко. Това са хора, които са на минимална пенсия и нямат семейства, които да ги подкрепят. Друга такава група е хора с много ниска квалификация.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама