Днес е : Вторник, 7 Юли 2020

Жълт код за високи температури в Русенска и още 15 области

Публикация 10 Aug, 2019 / akcent.bg

Оранжев код да пожари

    Днес ще бъде слънчево. Следобед главно над планинските райони на Източна България, ще се развива купеста облачност и на изолирани места там краткотрайно ще превали. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 32° и 37°, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология. 

   Над Черноморието ще е предимно слънчево. Около обяд на места ще се развива купеста облачност, но само  на изолирани места да превали. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максимални температури ще са между 27° и 31°. Температурата на морската вода е 26-27°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала. 

   Над планините ще е слънчево. Около и след обяд над Източна Стара планина ще се развие купеста облачност и на места там краткрайно ще превали. Ще духа слаб, по високите и открити части – до умерен север-североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра – около 27°, на 2000 метра – около 20°. 

   Жълт код за високи температури е в сила за 16 области на страната. Предупреждението за високи температури е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Хасково и Ямбол. В тези райони се очаква след обяд температурите да надвишават 35°. При тези температури са възможни здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца. 

   Червен код за пожароопасност е в сила на места в 4 области на страната. Това означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони и трудни за овладяване. Кодът важи за част от териториите на областите Благоевград, Бургас, Хасково и Ямбол.

   В останалите територии на тези области важи оранжев код. Такъв индекс има и на места в областите Варна, Велико Търново, Добрич, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Русе, Стара Загора. Оранжевият код означава, че опасността от пожари е много голяма. 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама