Днес е : Събота, 6 Юни 2020

Кога наивниците стават неверници?

Публикация 10 Aug, 2019 / Румен НИКОЛАЕВ

Или защо мишките на Стайнбек се пресичат с приказката на Благолажа

   В литературата има произведения, които се водят класически, защото разглеждат вечни теми като тези за войната, за любовта ….

  В най-ново време естетическите категории и цялата ценностна система отпаднаха, първо от образователната система, после и от живота ни.

  Покваряването на нацията и Бай Ганьовщината бързо си пробиха път и станаха модерна норма на живот и просперитет.

   Политиката се оказа най-добрата и доходна професия, предимно за невежи и послушни, които са в залата на Народното събрание главно да натискат бутона.

  Масово и трайно лафът „Далавера е всичко, в което не участваш” се установи в обществено политическия, икономически и културен живот.

  Здравеопазването и образованието се превърнаха в бизнес, където и парите не са гаранция, че ще бъдеш здрав или умен. Впрочем, всичко се превърна в бизнес- и любовта, и политиката…

  Отдавна хората изгубиха вяра в правосъдието и в клетвата, че справедливостта е „ В името на народа!”.

   Народни избраници и видни бизнесмени се влачат с дузина охранители, дори и когато ходят да получат народната любов.

   Все по-често се чуват разочарованието, че изборите са една уйдурма, в която печелят корупмираните и корупмиращите се /имам предвид бедните и продажни душици/. Неуките и тъмнокожите ни избират управниците.

   Все по-ясно става, че изборите се превръщат в приемане на волята на две шепи олигарси и малко повече от тях корпоративни величия чрез предложените от тях представители във властта.

   Все по-отчетливо се забелязва, че средната класа се топи. Или фалира, или бяга от Родината.

 Милионерите растат- и като бройка, и като имане…

   А, мишките ли? Те обичат приказките… най-вече предизборните, че някой ще дойде и ще ни оправи. Обичат да квакат в социалните мрежи, без лице, без желание за промяна.

   Затова и новата промяна, за която все повече се говори, ще я моделират и наложат същите, които ни докараха да тук.

   По-скоро предстоящата промяна може да се окаже позната от преди 10 години- нова финансова и икономическа криза.

   Но за разлика от затварянето на очите в провинцията пред истинските проблеми, то тя, кризата, като свинската чума, ще влезе във всеки двор. Тогава наивниците преди изборите ще усетят разочарованието по джоба си и ще се превърнат в неверници.

Коментари

Реклама

Реклама