Днес е : Събота, 4 Юли 2020

Три мерки срещу разпространението на африканска чума по свинете приеха на кръгла маса в Стара Загора

Публикация 08 Aug, 2019 / akcent.bg

У нас са установени 30 огнища на африканската чума и са засегнати 126 хиляди свине

    Три са мерките срещу разпространението на африканска чума по свинете, около които днес се обединиха земеделският министър Десислава Танева, фермери от цялата страна и учени, които участваха в кръгла маса, организирана от Министерството на земеделието, храните и горите и Тракийския университет в Стара Загора.

   Първо - регистрация на всички животни, второ - проверка от експертни групи на състоянието на всички свинекомплекси и ферми в страната, и трето - контрол на популацията на дивата източнобалканска свиня.

   Необходим е строг контрол в свиневъдните ферми в цялата страна, категорични бяха всички участници в дискусията.
При проверки са установени негламентирани фамилни стопанства, с по 100-200 свине, без никакви мерки за биосигурност. Това изтъкна министърът на земеделието, храните и земеделието Десислава Танева. Тя отбеляза, че африканската чума е бедствие за цяла Европа. До този момент у нас са установени 30 огнища на африканската чума и са засегнати 126 хиляди свине. Последните две огнища са в Силистренска област. Общо 15 на сто от поголовието в свиневъдството е засегнато, изтъкна министър Танева.

   По думите на проф. Михни Люцканов, декан на Ветеринарно- медицинския факултет, учените подкрепят мерките ,които се предприемат от държавата срещу африканската чума, която е трансконтинентална епидемия. Той изтъкна, че резултатите не са предвидими, защото не е известен броят на животните , които се отглеждат в "заден двор"и не са регистрирани по законовия ред.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама