Днес е : Неделя, 5 Февруари 2023

Владимир Иванов: Покачването на цената на свинското е изцяло вредна спекула

Публикация 05 Aug, 2019 / akcent.bg

Свинското месо у нас поскъпва, а на световния пазар - поевтинява. Това каза в Сутрешния блок на БНТ председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата - Владимир Иванов. Според него вдигането на цената у нас е в резултат на говоренето за Африканската чума по свинете.

   " Има много интересна ситуация на пазара. Има едно изменение на цената нагоре от 80 стотинки. От 7.75 - 7.80, стигнахме до 8.30. Абсолютно спекулативна цена. В същото време паралелно наблюдаваме друг процес на световния пазар цената на свинското намалява. На Чикагската борса, която е индикатор на пазара, цената е станала от 1.90 към 1.69 долара. Това е изцяло вредна спекула, изцяло е вследствие на създадените страхови настроения в обществото, в следствие на многото говорене покрай заболяването."

   Иванов заяви, че снабдяване на месо има достатъчно и далеч заболяването не е обхванало цялата страна.

   И най-лошото да стане, не очаквайте драматични изменения на цената, защото ние сме част много по-голям пазар, много добре уреголиран, свърхконкурентно натоварен и с много добро предлагане на свинско месо, каза още председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

   Няма забрана за износ на българско свинско месо към Гърция, нито пък Гърция е забранявала вноса си на свинско месо от България. Това съобщи БГНЕС, като се позова на министерството на земеделието, храните и горите. Във ведомството нито през днешния, нито в предишните дни е пристигал официален документ за забрана на внос или износ на месо от прасета от България за Гърция.

   “Пазарът на месо не е затворен, тъй като и двете страни са държави-членки на ЕС и няма как устно да бъде ограничен пазара”, допълниха още от българското земеделско министерство.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама