Днес е : Четвъртък, 26 Ноември 2020

Полша загуби 1,7 милиона души след влизането си в ЕС. Сега се опитва да обърне тенденцията

Публикация 05 Aug, 2019 / akcent.bg

   Да си млад и поляк никога не е било толкова печеливша комбинация.

  Нов закон, който влезе в сила тази седмица в Полша, ще премахне подоходния данък за почти 2 милиона млади работещи поляци, пише CNN. Правителството се опитва да спре "изтичането на мозъци", което тормози страната от присъединяването ѝ към Европейския съюз преди 15 години.

    Премиерът Матеуш Моравецки е уверен, че данъчното облекчение "ще създаде нови възможности за младите хора, сравними с тези на Запад".

  Поляците на възраст под 26 години, които получават по-малко от 88 528 злоти ($22 547) годишно, няма да плащат подоходен данък, който в страната е 18 процента. Предложението е доста щедро, особено като се има предвид, че средната заплата в Полша е 60 000 злоти ($15 700) годишно. Според изчисленията около 2 милиона души ще могат да се възползват.

  Когато Полша и други седем държави от ЦИЕ се присъединиха към ЕС през 2004 г., гражданите им получиха правото да работят в блока без нуждата от виза или разрешение. Защитавайки законопроекта в парламента, Моравецки заяви, че 1,7 милиона души са напуснали Полша през последните 15 години. "Все едно цяла Варшава да изчезне... тогава е гигантска загуба", каза той.

   Докато някои в Европа гонят имигрантите, Португалия се чуди как да ги привлече

   Докато някои в Европа гонят имигрантите, Португалия се чуди как да ги привлече.

  Лисабон има нужда от работна ръка. И предлага до €6 500 на всеки, върнал се да работи в страната

  Емиграцията има отрицателен ефект върху икономиката. През последните три-четири години в страната започна да се забелязва недостиг на работна ръка, което накара политическата класа да осъзнае, че трябва да върне избягалите поляци.

  Кинга Китовска е една от тези, които са напуснали. 22-годишното момиче идва в Лондон, за да учи, но остава, след като си намира работа в сферата на финансите. И макар да смята, че предложението на правителството е щедро, тя смята, че не е достатъчно, за да я убеди да се върне.

  Експертите също не смятат, че стратегията ще проработи. "Не всичко е пари", казва Хедър Ролф от Националния институт по икономически и социални изследвания, тинк танк в Лондон. Според проучване сред младите поляци на Острова, макар заплатата да е важна, тя не е всичко. Те търсят и нови възможности, както и независимост.

  Именно Великобритания е сред най-популярните дестинации за полските емигранти, като около 1 милион поляци в момента живеят там. Макар икономическият ръст на Полша през последните години да е забележителен, заплатите все още са далеч по-ниски, отколкото на Острова.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама