Днес е : Сряда, 17 Август 2022

Колко бира се произвежда и консумира в България?

Публикация 02 Aug, 2019 / akcent.bg

Днес е Международният ден на бирата и НСИ е подготвил интересна инфографика по повода

  Днес е международният ден на бирата. Специалният ден в чест на пивото се отбелязва от 2007 г., като той се пада винаги през първия петък на август. Началото е сложено от собственика на местен бар в САЩ - Джеси Авшаломов, който е и голям любител на бирата. Скоро след това вече е международен празник.
 
   От информацията в официалния сайт на инициативата се разбира, че Международният ден на бирата се отбелязва по кръчми, пивоварни, паркове и задните дворове по цял свят. Мотото на този ден е „Пий добра бира с добри приятели“.
 

   В момента по-голямата част от бирата, която се предлага на пазара, е или „лагер“, или „ейл“. Първите са по „меки“, докато вторите са по-горчиви.
 

   Бирата се прави от четири основни съставки - вода, ечемик, хмел и мая. През годините обаче любителите на пивото са добавяли свои допълнителни вкусове.
 
   Според историците бирата се появява в средата на 10-ото хилядолетие пр. н. е., когато започва отглеждането на зърнени култури. През 1516 г. в Германия е приет Закон за чистотата на бирата, според който за производството ѝ трябва да се използват само вода, ечемик и хмел.
 

   За да отбележи Международния ден на бирата, Националният статистически институт е извадил интересна статистика за производството и потреблението на бира в България. Данните могат да се видят в подготвената от статистиците инфографика.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама