Днес е : Петък, 13 Декември 2019

Нено Димов: Не би трябвало да говорим за екокатастрофа заради чумата

Публикация 04 Aug, 2019 / akcent.bg

Важното е да не бъдат заразени подпочвените води, затова свинете е по-добре да се изгарят, смята министърът на околната среда

    Министърът на околната среда и водите Нено Димов засега не вижда екокатастрофа заради африканската чума по свинете и според него въпросът не трябва да се обсъжда.

   „За екокатастрофа не би трябвало да говорим в момента“, заяви Димов в сутрешния блок на „Нова телевизия“ и добави, че в момента основната отговорност на институциите е да гарантират, че при загробването на евтанизирани прасета няма да има преминаване на заразена с чума течност към подпочвените води.

   Според министъра изгарянето на животните е по-добър вариант от загробването, но експертите трябва да дадат последно мнение. „Скоростта на решаването на проблема е гаранция за неразпространяването му. Надявам се гражданите ще разберат и да подпомогнат този процес“, каза още Димов.

   Той каза, че съществува европейска норма за намаляване на популацията в такива случаи, за да може да се минимизира възможността за пренасяне на заразата. „Очаква се и ловните стопанства, и горските стопанства, и ловните дружини да се включат много активно. Министър Танева спомена, че вече има и финансов стимул“, обясни Димов, като добави, че това ще накара повече хора да се включат в умъртвяването.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама