Днес е : Понеделник, 1 Юни 2020

БСП Русе- мерките, които държавата взе срещу чумата по свинете са ненавременни, неефикасни и неадекватни

Публикация 03 Aug, 2019 / akcent.bg

   През последните две години БСП нееднократно предупреждаваше за опасността от избухването на зараза по прасетата,  както по места, така и в Народното събрание - чрез въпроси в Парламентарен контрол, чрез питане на блиц контрол в Земеделската комисия, чрез участия в кръгли маси. Благодарение на активната намеса на Народните представители от БСП, Русе беше един от малкото региони, в които се взеха едни от първите превантивни мерки. За жалост те не бяха достатъчни, за да предотвратят пламналата по-късно епидемия.

   Мерките, които държавата претендира, че е взела в този проблем се оказаха  ненавременни, неефикасни и неадекватни. Това е позицията на общинския съвет на БСП, която днес бе изразена на пресконференция от депутатите Георги Стоилов, Пенчо Милков и общинският партиен лидер Пламен Рашев. Всички институции в последните дни се изредиха да защитават правителството, но фактът е красноречив – чумата е тук и прогнозите предвиждат до края на месец август да обхване цялата страна.

   Държавата се намира в поредната криза, при която пак има протести и неработещи институции. От 4 години правителството наблюдава приближаването на заразата, за която БСП многократно алармира. Гневът на хората е справедлив заради несвършеното, но и заради това че в момента няма конкретни решения на проблема, а хаосът и несигурността се задълбочават.

   В тази връзка БСП категорично настоява изпълнителната власт бързо да изработи механизъм за изкупуване  на прасетата, отглеждани по модел “заден двор” на пазарна цена, за да се подпомогнат собствениците и да се спре социалното напрежение. Според социалистите премиерът Борисов обещава, че хората ще бъдат обезщетени, а всъщност ще отпусне 300 лв. на двор само за дезинфекция, но не и за умъртвените прасета. Правителството казва, че две години е спирало чумата, но вече не може. Всъщност безотговорно е проспало тези две години. Това, което държавата прави в момент е да противопоставя българи срещу българи – едрите собственици на свинеферми срещу дребните стопани. И още – премиерът не се колебае да прехвърли вината другиму, този път на румънските туристи, които “ядат и хвърлят”.

    Според БСП е правилно да се вземат следните пет мерки за справяне с кризата:

  • От излишъка в бюджета (около 3 млрд. лева според финансовия министър) да се задели сума за изкупуване на прасетата от държавата по пазарни цени.
  • Да се възстановят ветеринарните служби и райони на ветеринарните лекари, които ГЕРБ премахнаха.
  • Да се организира отстрел на дивите прасета, който е спрян от ГЕРБ преди година.
  • Да се създадат екирисажи, за да се предотврати екологична катастрофа.
  • Да се сигнализира прокуратурата за разследване срещу длъжностни лица, които с грешни действия или бездействия са допринесли за тази катастрофа.

  Призоваваме  всички българи да не се поддават на манипулации и разделение, заяви Георги Стоилов. Кризата засяга всеки от нас без оглед на партийни симпатии – от собственика на едно прасе, през големите свиневъди до всеки потребител. Социалната цена от бездействието на правителството ще е висока и се измерва в загуби, за икономиката, ръст на цените и загуба на работни места.

   Борисов се интересува единствено за собственото си оцеляване. Ние всички трябва да се интересуваме от справедливост за хората, през спасяване на свиневъдството в България до понасяне на отговорност от виновните.

    Защо Борисов отиде при хората от Южна България сега, а в Северна, където пострадаха най-много, не дойде? Защо по 300 лева ще бъдат изплащани? Тези въпроси, които Пенчо Милков зададе на пресконференцията,  ще чакат отговори от премиера и от ресорните отговорници. Нагло е обяснението, че две години държавата се бори с чумата- истината е, че тя като един наблюдател гледа как влезе в страната.

   „Вече каквото и да се направи с дивите прасета няма значение, защото векторите на разпространение са много - дивите прасета умират, други животни разнасят това заболяване при контакт с труповете; границата на България с Румъния не беше затворена за продукти от свински произход и фуражи докато там се разпространяваше заболяването“, обясни Милков. Той заяви още, че сега другите държави ще затворят границите си с България за продукти от свински произход, за фуражи и за зърно.

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама