Днес е : Неделя, 15 Декември 2019

Държавата ще похарчи 2 млн. лв. за умъртвяването на прасета в Русенско

Публикация 02 Aug, 2019 / akcent.bg

Сумата е отпусната от Агенцията по обществените поръчки за процесите по елиминиране на заразата в областта

   Евтанизирането и загробването на над 74 хил. прасета в Русенско ще струва на държавата 2 млн. лв. Това става ясно от обявената вчера обществена поръчка от Областната дирекция по безопасност на храните, разделена в 4 обособени позиции. Средствата са необходими за умъртвяване и загробване на животните, които се избиват в трите индустриални свинекомплекса в района, както и на малките стопанства, които се намират в 3-километровата карантинна зона около всеки от трите засегнати свинекомплекса.

  Също така ще се покриват разходите за дезинфекция на сградите, помещенията и техниката, с която са превозвани труповете.

   Сумата е разпределена за дейностите по загробване и дезинфекция в трите големи свинекомплекса в Бръшлен, Николово и Голямо Враново, както и за извършваните дейности по елиминиране на заболяването около огнищата.

   Русе е сред областите с най-голям риск от разпространение на Африканска чума по свинете, тъй като на територията ѝ се разполагат общо 12 свинекомплекса, които отглеждат близо 110 хил. животни, съобщава actualno.com.

   Заради големия брой умъртвени животни, близо 40 хил., най-много пари получава свинекомплекса в Бръшлен. За подобни действия на индустриалната ферма в Николово, която беше първата с установена положителна проба на африканска чума, ще бъдат платени около 300 хил. лв. Там се отглеждаха 17 хил. животни. За Голямо Враново ще се платят близо 500 хил. лв, макар че и там броят на умъртвените животни е 17 хиляди. За дейностите по дезинфекция и обеззаразяване на област Русе, разградската фирма „Биоконтрол корпорация“ ЕООД получава сумата от 600 хил. лв.

  Дейностите по умъртвяване и загробване на животните в Русе приключиха и предстои да се направи повторна дезинфекция на всички обекти засегнати от Африканска чума по свинете (АЧС), както и на местата, където са заровени животните.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама