Днес е : Четвъртък, 1 Юни 2023

Най-сетне- след 14 години жителите на Средна кула и Долапите ще доживеят да живеят с канализация!

Публикация 31 Jul, 2019 / akcent.bg

Министър Димов подписа договор за изграждане на водна инфраструктура с ВиК - Русе за над 131,8 млн. лв

   Министърът на околната среда и водите Нено Димов и д-р инж. Сава Савов, управител на „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Русе, подписаха договор за изграждане на ВиК инфраструктура. Общият размер на инвестицията е над 131,8 млн. лв. Оперативна програма „Околна среда (ОПОС) 2014-2020 г.“ осигурява безвъзмездна финансова помощ в размер на над 95,9 млн. лв.

   Πo пpoeĸтa щe бъдe pexaбилитиpaнa, peĸoнcтpyиpaнa и дoизгpaдeнa oбщo 123 ĸм BиK мpeжa зa гpaдoвeтe Русе и Тутракан.

  Проектът предвижда след 14 години да започне изграждането на канализацията на кварталите Средна кула и Долапите, като за това ще бъдат вложени над 20 млн. лева. Това заяви пред Акцент.БГ управителят на дружеството инж. Сава Савов минути след подписването на договора днес.

 Предстои да бъде обявена обществена поръчка и избор на изпълнител. Стартът на изграждането на канализацията ще зависи от това дали няма да има обжалване.

  Други средства по проекта ще са за играждане на главни ВиК клонове в Русе, както и на улични подопроводи в централна градска част.

   Ще се работи и по два магистрални водопровода между 2 и 3 подем /от Николово до стария път за Разград/.

C ycпeшнoтo изпълнeниe нa дeйнocтитe пo пpoeĸтa 138 250 житeли щe имaт дocтъп дo пoдoбpeнo вoдocнaбдявaнe. Oчaĸвa ce зaгyбитe нa вoдa във водопроводната мрежа дa нaмaлeят c 19 %. Предвижда се проектиране и изграждане на интегрирана географска информационна система и въвеждане на система за дистанционен мониторинг нa преливници и на ниво водно количество в ключови точки от главните канализационни колектори.

   Директните ползи за населението са свързани с намаляване на риска от замърсяване на водни басейни чрез увеличаване на ефективността при събирането, отвеждането и пречистването на отпадъчни води и с подобряване нивото на предлаганите ВиК услуги.

   Срокът за изпълнение на проекта е 49 месеца.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама