Днес е : Събота, 23 Януари 2021

Установиха африканска чума и в свинефермата в Бръшлен

Публикация 24 Jul, 2019 / akcent.bg

Предстои умъртвяване на всички заразени животни в района

    Вирусът на африканска чума е установен в още една индустриална свинеферма в село Бръшлен, Русенско, предаде БГНЕС.

  Резултатите от пробите са излезли във вторник вечерта. Както в Николово, така в Бръшлен предстои умъртвяване на всички животни. Това обяви началникът отдел „Здравеопазване на животни” в БАБХ Александра Митева, и добави, че към днешна дата огнищата в страната са 19.

  Най-големият свинекомплекс край Русе ще трябва да унищожи 40 хиляди прасета.

     В Бръшлен започват мерките без забавяне - всички свине ще бъдат унищожени със заповед от тази сутрин. Загробването се извършва на място, определено от съответните компетентни власти, така че да няма замърсяване на околната среда. Ще се направи проучване каква е продукцията, която е произведена, и в търговската мрежа няма да има заразено месо. Проследява се от вчера всяко едно движение в последните 35 дни – кое прасе къде е отишло, в кои кланици, колко броя заклани животни има и субпродуктите от тях и къде са отишли. Това, което е на територията на кланиците, може или да премине високотермична преработка, която унищожава вируса, или месото трябва да се унищожи.

   400 домашни свине са умъртвени хуманно. Умъртвяването в комплекса в село Николово продължава, 1450 свине са до сега, достъпът до външни лица е забранен. Методите са съобразно нашето законодателство и това на ЕС.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама