Днес е : Четвъртък, 17 Октомври 2019

БАБХ: Основният разпространител на африканската чума е човекът

Публикация 23 Jul, 2019 / akcent.bg

"Няма месо с африканска чума в търговската мрежа", обясни д-р Александра Митева

   Основният фактор в разпространението на африканската чума е човешкият фактор – ботушите, оборудването, колите, хората, преминали през инфектирани зони,  хората, които посещават горите, могат да пренесат заболяването.

   Това обясни началникът на отдел "Здравеопазване на животните" към Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ д-р Александра Митева в ефира на Нова тв.

   Африканската чума е изключително опасно заболяване и се разпространява много бързо, добави д-р Митева.

   "Няма месо с африканска чума в търговската мрежа. Вирусът на африканската чума по свинете не е опасен за хората. Няма никаква опасност за здравето на хората и потребителите", успокои тя.

   "Месото се изземва, за да се предотврати евентуално разпространение на заболяването сред основните възприемчиви животни – домашните и дивите свине".

   Александра Митева припомни, че първият случай на заразени животни е бил в Плевен. "Много бързо се разпространи заболяването и то пак "благодарение" на хората и тяхното поведение. В рамките на две седмици локализирахме 16 огнища в 5 региона. Това са огнища, основно при нерегистрирани задни дворове с нерегламентирано отглеждане на свине", уточни д-р Митева.

   По повод на съмненията, че свинете не се умъртвяват по хуманен начин експертът обясни, че всъщност става въпрос за конкретен метод на умъртвяване с газ и пияна.

   "Това е с висока концентрация на въглероден диоксид под формата на сух лед. Това е метод за евтаназирането на животни според европейското законодателство. Пияната се поставя отгоре, за да "запечата", защото това са и помещения, които трудно биха могли да бъдат затворени. Методът е напълно хуманен", добави тя.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама