Днес е : Неделя, 19 Януари 2020

Ще бъде обявена обществена поръчка за магистралата Русе до Бяла

Публикация 18 Jul, 2019 / akcent.bg

    Ще бъде обявена обществена поръчка за участъка от Русе до Бяла по магистралата Русе - Велико Търново и това ще стане още през тази година. Това съобщи във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Тя допълни още, че за скоростното трасе са осигурени 600 млн. лв. Строителството на магистралата има зелена светлина, след като стана ясно, че Върховният административен съд е отхвърлил окончателно жалбата на жителите от Хотница. 

      "Това е една хубава новина за всички от Северна България и за живеещите във Велико Търново. Това че вече имаме решение, ни дава възможност да пристъпим към следващи действия. Това, което ще направим тази година, е да обявим обществена поръчка за строителството на участъка от Русе до Бяла и обхода на Бяла", допълни министър Аврамова.
Във Велико Търново тя коментира и отлагането на крайната дата за пускането на ТОЛ системата, като каза, че системата се отлага с краен срок 1март, като това, което ще бъде прието днес в зала е с решение на Министерски съвет да бъде определена нова дата. "Знаете, че след преговорите с превозвачите и с бранша , стигнахме до това компромисно решение - да отложим въвеждането на системата след 16 август. Тестовият период ще бъде възможност в реално време всички да проследят собствените си разходи по тарифа, за която все още водим преговори с превозвачите", сподели още министър Аврамова. И допълни, че последната тарифа, която министерството е предложило на консултативния съвет, е автомобилите от категория Евро 6 да плащат по 25 стотинки за километър, а тези от Евро1 - по 39 ст.

   "Превозвачите, естествено, искат много по-ниска цена. Те са предложили 12 стотинки, но преговорите все още не са приключили. Ние, като институция, трябва да защитим обществения интерес, защото хората очакват добри пътища, за което са ни необходими средства", каза Петя Аврамова.

    Тя определи магистрала "Хемус" като най-важният проект и подчерта, че за участъка до Велико Търново са осигурени средства от държавния бюджет и те са в размер на 1,349 млрд. лв. "Измененията в Закона за държавната собственост ни дават малко свобода на действие, а тази процедура по отчуждаването е много дълга, това ни отнема много време", сподели министър Аврамова, която е във Велико Търново, за да участва в регионална среща за развитието на общините и регионите.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама