Днес е : Неделя, 15 Декември 2019

Започна евтаназирането на прасета в Русенско заради африканската чума

Публикация 17 Jul, 2019 / Румен НИКОЛАЕВ

Определени са санитарни зони за ограничаване на заразата в общините Бяла, Борово и Две могили

   В област Русе започна евтаназия на прасета заради поредните открити огнища на африканска чума, информира директорът на ОДАБХ д-р  Георги Дяков на днешното заседание на постоянно действащата междуведомствена епизоотична комисия. То се проведе в Зала 1 на областна администрация.

   Вчера стана ясно, че болестта е открита при нерегистрирани животни в Ценово и в регламентирано стопанство в Пет кладенци, Беленско.

   Експертите от Агенцията по безопасност на храните ще евтаназират днес прасетата в Пет могили, а утре- в Ценово. Това ще се случи и при140  животни от свинеферма в съседното село Долна Студена. Собственикът на свиневъдния комплекс посочва, че е инвестирал 40 000 лева, а сега ще остане без нищо.

   В засегнатите райони са въведени строги мерки за ограничаване на заразата. Зам. областният управител на Русе Свилен Иванов заяви, че е забранена търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине с изключение на тези от индустриалните свиневъдни стопанства и ферми "тип А", намиращи се извън създадените зони за контрол.
 
   Определени са 3 км. предпазна зона са огнището в Ценово, в която са включени Ценово и Долна Студена, както 10 км.наблюдавана зона. В нея влизат Пиперково, Белцов, Новград , Джулюница и Беляново.
 
  За огнището в Пет кладенци 10- км. наблюдавана зона включва: Община Бяла- Бистренци, Стърмен, Дряновец, Копривец, община Борово- Брестовица, Волово и селата Батишница, Баниска, Бъзовец в община Две могили.
 
  В 3 км. предпазни зони прасетата ще бъдат умъртвени принудително по хуманен начин, а в 10 км. зона се забранява извозването на живи животни извън нея. Това засяга и три свинеферми с над 2 200 прасета.
 
   До 10 дни ще стане по-ясна картината в 10- км. зони, където ще се извърши и преброяване на свинете в заден двор.

   В Русенска област се намират най-големите свинеферми у нас. В тях се отглеждат над 150 000 прасета. Ако болестта ги засегне, ще последват катастрофални икономически загуби. По тази причина на областната епизоотична комисия от бранша настояха държавата да компенсира стопаните, чиито домашни животни са унищожени принудително.

   "Смятам че всички прасета - регистрирани, нерегистрирани, регламентирани, нерегламентирани, трябва да бъдат обезщетени. За да не ги крият хората, да не ги гоним по пътищата", заяви Миленка Димитрова - управител на свинекомплекса в село Голямо Враново. "Ако заразата влезе при нас, това е много опасно. Не говорим само за икономическите последици. Европа ще замирише, ако се наложи да умъртвим всички тези прасета", каза д-р Димитрова.     

   Миналата година от свинекомплекса плащаха на стопаните, които сами си изколиха прасетата в т.н. заден двор в община Сливо поле. Това са го правили и другите свинекомплекси, макар и неофициално.

   Полицията следи за нерегламентиран превоз на животни в селата, до които вече е достигнала африканската чума по свинете.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама