Днес е : Събота, 4 Февруари 2023

Facebook, защо виждам тази реклама?

Публикация 17 Jul, 2019 / akcent.bg

   Рекламата е неразделна част от интернет изживяването на потребителите от самия момент, в който мрежата достигна до масовата публика.

   Въпреки че рекламата е необходима, за да оцелее сегашната форма на интернет с нейните медийни източници, тя остава дразнеща за мнозина, особено когато не се отнася за тях.

   В тази връзка Facebook актуализира реакцията си, за да "помогне на потребителите" да разберат защо им се показва определено рекламно съдържание, съобщи Inc.com. 

   По-рано през 2019 г. Facebook направи обновления на въпроса, който потребителите ѝ могат да задават "Защо виждам тази реклама?" ("Why am I seeing this ad?"). Този инструмент се предполагаше, че може да увеличи прозрачността и да даде на хората известен контрол на рекламното им изживяване. Въпреки добрите намерения обаче въпросът не изпълни целта си, защото хората не разбират информацията или рекламната информация не е била особено смислена за тях. 

"Независимо дали сте нови във Facebook или го използвате от години, трябва да можете лесно да разбирате и да коригирате как вашата информация влияе върху рекламите, които виждате. Затова въведехме инструменти като "Защо виждам тази реклама?" и предпочитания за реклами преди повече от четири години - за осигуряване на по-голяма прозрачност и контрол. Наскоро направихме актуализации на тези инструменти, но чухме обратна връзка от хората, че те все още могат да бъдат трудни за разбиране и трудни за навигация", коментира в публикация в блог продуктовият мениджър на Facebook Сриту Туласи. 

   Досега в "Защо виждам тази реклама?" бяха предоставени отговори, които не даваха достатъчно информация на потребителя. Отговорът, който той получаваше, подчертаваше една или две от най-важните причини, като например демографска информация или че потребителят може да е посетил уебсайт, който използва Facebook за пренасочване. Тези причини обаче са неща, които хората биха могли лесно да приемат и не дават достатъчно полезна информация за рекламния опит.

   Сега Facebook ще показва по-подробна информация за използваните параметри за насочване, "включително интересите или категориите, които ви свързват с конкретна реклама". По този начин Facebook иска да направи по-ясно откъде идва тази информация (например уебсайта, посетен от човека или Facebook страницата, която му харесва). Освен това, системата ще подчертае контролите, които могат да се използват за коригиране на Facebook рекламата.

   В по-голямата си част тази промяна няма да повлияе на начина, по който рекламодателите поставят рекламите си, нито пък трябва да влияе върху това колко потребители се ангажират с реклами, които виждат. Въпреки това, има едно нещо, което търговците трябва да имат предвид. Ако рекламите са насочени към демографски тип по начин, който някои хора смятат за неподходящи, хората ще могат по-лесно да видят какво се случва.

   Разделът Ad Preferences сега показва повече информация за бизнеса, който изтегля потребителска информация към Facebook Advertising. Част от раздела ще включва "Рекламодатели, които са изтеглили списък с вашата информация и са рекламирали на базата на нея". 

   Този раздел включва рекламодатели, които са свалили списък с информацията на потребителя и са използвали това като начин да завъртят най-малко една реклама в последните седем дни.

   Втори раздел ще казва на потребителите какви са бизнесите, които може да са качили и споделили списък с тяхната информация. Това ще помага на хората, в случай, че личните им данни са станали достъпни за трета страна без тя да им ги дава. В тази секция ще можем да видим бизнесите, които са качили списъци, наред с всеки рекламодател, използвал тези списъци, за да ни покаже реклама в рамките на последните 90 дни. Това трябва да направи по-лесно разбирането на хората кой и как е използвал данните им като трета страна. 

   Целта на Facebook е по този начин да увеличи прозрачността и да окуражи по-етично поведение от страна на рекламодателите, защото е лесно хората да забележат лошите играчи в екосистемата на онлайн рекламата. 

   За повече информация за промените и обновленията във Facebook, може да прочетете тази статия в Inc.com за новия план на социалната мрежа да ограничи разпространението на съдържание от чувствителен характер. 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама