Днес е : Понеделник, 18 Януари 2021

Над 3000 анкети ще попълнят днес преминаващи през Дунав мост при Русе

Публикация 12 Jul, 2019 / akcent.bg

    Над 45 са досъдебните производства по сигнали за престъпления на служители на МВР за първите 6 месеца на тази година. Анкета сред преминаващите граждани на Дунав мост при Русе проучва доверието им в полицията и държавната администрация. Инициативата е съвместен проект на Министерствата на вътрешните работи и антикорупционни институции от България, Румъния, Молдова, Сърбия и Северна Македония.

      До 10 000 автомобили преминават граничния контролно-пропускателен пункт при Русе само в едната посока за денонощие. Повечето са румънци, които отиват или се връщат от почивка в Гърция или на родното Черноморие. А мнението им за корупцията е противоречиво.

   Директорът на дирекция „Вътрешна сигурност" в МВР Румен Ганев съобщи, че за последните 10 години са осъдени 700 служители на вътрешното министерство, като част от присъдите са заради корупция.

   "Това явление, тези незаконни практики трябва да се преборят както с традиционните методи за разследване и противодействие, така и на политиката по превенция на корупцията."

   Старши комисар Ганев уточни, че днешната акция на Дунав мост е част от превантивните дейности по противодействие на корупцията. Преминаващите граничния пункт освен анкети, получаваха и материали с указания как да сигнализират при опит за корупция. " Посланието е към обществото, че трябва да е нетърпимо към тези прояви."

   Подобни инициативи ще се проведат и на другите гранични пунктове - с Румъния, Гърция, Сърбия и Северна Македония. /БНТ

Коментари

Реклама

Реклама