Днес е : Вторник, 26 Май 2020

Швейцарският съд е вдигнал запора над имущество на Цветан Василев

Публикация 11 Jul, 2019 / akcent.bg

  Запорът, наложен от швейцарския съд върху имущество на банкера Цветан Василев, с което българските власти се похвалиха през 2015 г., е бил вдигнат на втора инстанция, съобщи в. "Сега". Става въпрос за имот на семейството в Швейцария, както и за четири сметки в местни банки.

  Това стана ясно от данни, предоставени на вестника след спечелено дело за достъп до информация срещу КПКОНПИ. От отговора на антикорупционната комисия става ясно още, че разноските по делото в Швейцария са близо 22 хил. лева, а за принтиране и преводи в рамките на производството са платени още 20 хил. лева.

  От „Сега“ са потърсили информация за разходите по делото, след като председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев, който към днешна дата е в отпуск заради Апартаментгейт, заяви, че искът по делото е бил придружен с 28 хил. страници доказателства, тежащи близо 6 тона. Първоначално той е отказал достъп до информация на вестника с мотиви, че данните представляват служебна и търговска тайна, но две съдебни инстанции са счели това за неоснователно.

   Производството по конфискацията срещу Василев и семейството му бе образувано през март 2016 г. от Софийски градски съд, но неговото начало се проточи близо 2 години, като през 2018 г. бе спряно, тъй като от родния съд поискаха тълкувание по казуса от съда на ЕС, което все още се чака. Искът е в размер на 2.2 млрд. лева.

   Цветан Василев пребивава в Белград вече 5 години. До този момент няма решение на сръбските власти относно искането на българската прокуратура да бъде екстрадиран в България. Василев е задочен обвиняем по делото за фалиралата Корпоративна търговска банка. Според обвинението той е ръководел престъпна група, която източвала банката с години. Василев обаче отказва да се прибере в България, тъй като според него няма да получи справедливо правосъдие, а и се страхува за живота си.

Коментари

Дочев  
14:03:49 / 2019-07-12

Един друг Цветан,кръстен на дядо си,се сдоби с дузина апартаменти по второ направление,но запор не дойде от никъде.Големия чадър го запази от "градушката",той е здрав и читав,дори започва друг бизнес,за да си "донатовари" личната банкова сметка.Цветан Василев,за мен е чужд човек.Той е познат и приятел на отбрани българи,на В. Рашидов и още незнайни наши "спестовници".Но както винаги,използвахме сбъркания аршин!

Свързани новини

Реклама

Реклама