Днес е : Сряда, 17 Август 2022

Как химията с химията създаде един млад и успешен технолог- винар

Публикация 08 Jul, 2019 / akcent.bg

Моника Кенарова очаква в младия екип на Винарска къща "Левент" да покаже класа и творчество

  Снимка: Най- изявен млад енолог за 2018 и Награда "Христо Дерменджиев" за отличен успех- Румен Илиев и Моника Кенарова с досегашния прокурист на Винарска къща "Левент" Екатерина Гаргова.

   Акцент.БГ има удоволствието да представи младия екип технолози на Винарска къща "Левент". След прокуриста и технолог Румен Илиев Моника Кенарова споделя за случайностите и предизвикателствата, които и носи и дава тази професия:

   Моника Кенарова работи във Винарска къща „Левент” като технолог от два месеца.

  Преди това е работила тук в няколко кампании, като през 2015 година е за първи път като стажант.

   Работила е една година като технолог в Сухиндол, малко и в изба Загрей.

  Показва сериозни резултати в УХТ в Пловдив в специалността „Технология на виното и пивото”. През 2018 година защитава и магистърска степен с пълно отличие. За този успех получава Награда "Христо Дерменджиев".

   Интересът към винарството за Моника идва съвсем случайно.  Тя е от Велико Търново, завършва Природо-математическата гимназия "Васил Друмев" с Химия и биология. Всичките и съученици отидат и следват медицина или фармация, но тя този интерес го губи доста рано. Затова решава да се насочи към нещо друго, но пак с химия, защото и е любим предмет.

   Кандидатства в Пловдив, където на място избира паралелката, в която ще следва. До него момент въобще не си е представяла, че ще учи за тази професия.

Още повече, че до него момент не е и близвала вино. Но отива да учи за това как се произвежда вино.

  Но вече Моника като специалист има изградени предпочитания към вината, най вече към белите вина. Дава за пример тези от Нова Зеландия, където е два месеца техник винар по програма. Силно впечатлена остава от новозеладския Совиньон блан, модерния, към който всички се стремят.  Според младата и амбициозна техноложка това обаче много трудно може да се постигне, защото той е даденост за климата и гроздето, което носи всички тези впечатляващи вкуса качества и аромати.

  Но Моника вече е във Винарска къща „Левент”, по-скоро отново е тук, този път като специалист.  Този избор за нея не е случаен. Имала е възможност да събере впечатления и наблюдения на други места. В „Левент” я впечатляват организацията на работа, хората… екипът е много добър.  Доволна е, че е спечелила доверието и е част от него. Надява се да го заслужи, като покаже и професионално израстване.

    Тук определено след бялото вино или почти еднакви предпочитания има и към Розето на „Левент”.  Едва ли има ценител на вината, който да не харесва Траминера и Врачанския мискет /тази теменуга/.

    Удоволствие за Моника е и да работи в бутикова изба и да прави бутикови вина.  Всичко започва от хубавото грозде, което се взема от проверени и утвърдени лозарски райони в страната, сортирането на ръка…

    В момента Моника има свои идеи за хубаво вино, но до реализацията му ще изчака, за да добие професионализма и опита на един Цанко Станчев, например.  В момента може да се каже, че специализирам. Но се надявам с този млад екип, който сме в момента, да покажем професионализъм, с който да поддържаме високото ниво на марката „Левент”, както и да зарадваме ценителите с още по-добри продукти.

   Колкото до сравнително слабият интерес към виното от страна на нейните връстници- то е поради липса на винена култура, която се създава доста по-трудно от елементарното пиене на концентрат или бира. Но онези, които веднъж опитат, започват да питат, особено се интересуват от това как се прави розе. Но според Моника и това е нормално, тъй като виното не е евтин продукт, а и се вижда, че хората, които инвестират в него, или са богати, или са сърцати. Или и двете…

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама